wtorek, 31 stycznia 2012

Czekoladowe ciasteczka owsiane

Ponieważ pokochałam wielką miłością ciasteczka z płatkami owsianymi, postanowiłam poeksperymentować z czekoladowymi wypiekami. Podane tu dwie wersje różnią się sposobem przygotowania i w pierwszym przypadku wyszły mi bardziej chrupiące, a w drugim przypominały nieco brownie. Chociaż być może to czas pieczenia odegrał tu znaczącą rolę, bo nie twierdzę, że trzymałam w piekarniku dokładnie 15 minut :)

Anka

Składniki:
  • 125 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • ½ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata szklanka płatków owsianych
  • 1 jajko

Sposób I:

W misce mieszam przesianą mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia.

Roztapiam czekoladę w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Odstawiam do przestudzenia.

Miękkie masło ucieram z cukrem. Cały czas miksując wbijam jajko. Dodaję rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę, miksuję.

Wsypuję płatki z mąką, wszystko mieszam.

Używając dwóch łyżek wykładam masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozpłaszczam formując kółka.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut.

Sposób II:

W misce mieszam przesianą mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia.

Roztapiam masło z połamaną na kawałki czekoladą, mieszam na gładką masę. Odstawiam do lekkiego przestudzenia. Dodaję cukier, roztrzepane jajko. Wsypuję płatki z mąką, mieszam dokładnie łyżką lub łopatką.

Używając dwóch łyżek wykładam masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozpłaszczam formując kółka.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut.

19 komentarzy:

  1. owsiane ciasteczka są cudowne.

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystkie owsiane ciastka muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Hm... będę musiał wypróbować, ale w troszkę innej wersji, bo już mam pewną wizję ;) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  4. wlasnie sie pieka, dodalam rodzynki, ciekawe co wyjdzie.
    kurcze wyszly mi suche jak kamienie!!!!nastepnym razem dam 175C i 12 min.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo mój piekarnik dość słabo grzeje! Zmienię w przepisie czas pieczenia.

      Usuń
  5. pyyyyyszne, polecam wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Będę miała w końcu PIEC! Jestem na etapie wybierania modelu, ale jak tylko się zdecyduje na jakiś, czeka mnie trudniejszy wybór: co upiec najpierw?

    Jejku, dziewczyny, teraz to ja będę szaleć z wypiekami!

    Pozdrawiam
    Monia

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam! Wyszły super! Pożarłam połowę, resztę rodzina. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie i apetycznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzisiaj zrobiłam te ciasteczka i wyszły bardzo pyszne. Dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki za komentarze i cieszę się, że wyszły :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. ciastka super, poki co najlepszy przepis jaki znalazlam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Łooo... jak pachnie! Nieupieczonej masy wyjadłam ze dwie łychy, już nie mogę się doczekać, jak będą smakowały za 8 minut...
    ... 7 minut...

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak, jak myślałam - pychotka! Wyciągnęłam już po 10 minutach, gorące jeszcze się kruszyły i nie dały ściągnąć z blaszki, ale jak już wystygły - nie ma z tym problemu. Drugą turę upiekłam w 170 stopniach, za to dłużej. Różnicy nie ma prawie żadnej!

    OdpowiedzUsuń
  14. wypróbowałam wersję II - szybkie, proste, smaczne i pachnące - baaardzo polecam
    wprawdzie 15 min w 180 stopniach, to ciut za długo więc następnym razem nie dłużej niż 12 minut

    dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne! Zrobiłam za pomocą pierwszego sposobu. Polecam nie spuszczać z oka ponieważ szybko mogą się zacząć przypalać - 10 minut z termoobiegiem zdecydowane wystaczy, przynajmniej w moim piekarniku.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */