niedziela, 5 lutego 2012

Rolada z piersi indyka


Sezon na pieczyste do kanapek trwa. Tym razem wymyśliłam sobie coś w rodzaju rolady z pasztetem w środku. To mój kolejny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu (cuduję jak mogę, bo przy takich mrozach nie ma to jak porządna zupa na domowym bulionie, więc rosół gotuję co chwila).

Jeśli farszu wyjdzie Wam za dużo z powodu obfitości mięsa lub pieczarek, nie ma problemu, włóżcie do kokilek i przy okazji upieczcie paszteciki. 

Bardzo polecam.

Anka

Składniki:
  • 1 kg piersi z indyka (lub ciut więcej)
  • 200-300 g gotowanego mięsa drobiowego
  • 1 mała czerstwa bułka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 mała cebula
  • 2 garści pieczarek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • masło i olej

Sposób przygotowania:

Bułkę namaczam w mleku.

Cebulę drobno kroję, pieczarki obieram i kroję w plastry. Na maśle podsmażam cebulkę aż się zeszkli, dodaję pieczarki, smażę kilka minut. Zestawiam z ognia.

Gotowane mięso oddzielam od kości, usuwam skórę. Mielę razem z pieczarkami i dokładnie odciśniętą bułką. Dodaję jajko, natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem, dokładnie wyrabiam.

Pierś indyka przekrawam i delikatnie rozbijam tłuczkiem do mięsa, żeby otrzymać duży prostokątny płat. Obsypuję z obydwu stron solą i pieprzem. Równomiernie rozkładam nadzienie zostawiając wolne brzegi. Zwijam roladę i obwiązuję nitką.

Wkładam do naczynia żaroodpornego lub żeliwnego garnka, na którego dno wlewam trochę oleju i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około godzinę.

Po upieczeniu zostawiam do spokojnego ostygnięcia i kroję dopiero na zimno.

Mięso można obsmażyć przed włożeniem do piekarnika. Nie zaszkodzi dodatek tymianku, koperku czy na co tam macie ochotę.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Świetny pomysł..wygląda pysznie..

    OdpowiedzUsuń
  2. ale wspaniała!
    ach, z chęcią się skuszę a taką rozkosz.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ! Uwielbiam takie domowe wędliny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała wędlinka. Bardzo lubię takie domowe, pieczone:)

    OdpowiedzUsuń
  5. no skąsiłabym ale robić mi się nie chce :-)
    leniwiec mnie ogarnął zimowy

    OdpowiedzUsuń
  6. pomysł przedni :) któregoś dnia zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. rolada wygląda wspaniale, uwielbiam takie mięska :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */