niedziela, 7 lutego 2010

Kotlety w cieście

Chora czy nie chora, jakieś jedzenie muszę przygotować. W ten weekend jednak szłam na łatwiznę.

Kuchnia fusion jest modna od lat. Niech więc ten przepis będzie moją wersją na skrzyżowanie naszego swojskiego kotleta z chińskim mięsem smażonym w cieście.
W rezultacie otrzymuje się domowy fastfood. Mąż i syn bardzo go sobie chwalą, a jeśli Jagoda kiedyś wreszcie zrezygnuje z wegetarianizmu, to pewnie też doceni.



Składniki:

½ kg piersi z kurczaka lub indyka
1 jajko
½ szklanki mąki kukurydzianej
½ szklanki wody
50-100 g ziaren sezamu
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Do miski rozbijam jajko, roztrzepuję z wodą i mieszam z mąką, solą, pieprzem i sezamem. Ma być gęstsze niż na naleśniki.

Mięso kroję w plastry, delikatnie rozgniatam ręką. Obtaczam mięso w cieście i smażę w głębokim tłuszczu. Odkładam na papierowy ręcznik do osączenia.

Najbardziej lubię dużą ilością różnych surówek.

10 komentarzy:

  1. A co zamiast mąki kukurydzianej, której nie posiadam?

    OdpowiedzUsuń
  2. przyjemnie chrupiące ziarenka sezamu bardzo mi tutaj pasują

    OdpowiedzUsuń
  3. -> Elka: Można spróbować w zwykłej. Robiłam tak bez sezamu. Za to do ciasta możesz wlać na przykład trochę piwa zamiast wody.

    ->asieja: Czasami tnę mięso na paseczki i obtaczam tylko w soli, pieprzu, jajku i sezamie. Też pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiesz, że jakiś czas temu szukaliśmy przepisu na świetne ciasto do kotletów i jakoś nie mogliśmy go znaleźć? Coś mi się widzi, że już wiem, co w niedługiej przyszłości zjemy na obiad... ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. ja robię ze zwykłą mąką do tego robię sos chiński ( tylko latem i zamykam go w słoikach bo potrzebne są pomidory "lima" )i ryż
    prosz link do sosu
    www.smaczny.pl/forum/Sos-Slodko-Kwasny-Ala-Uncle-Bens-t6926.html

    zmorka

    OdpowiedzUsuń
  6. Musze takie zrobić, lubię ciasto kukurydziane :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajna propozycja :)

    A jeśli chora, to życzę szybkiego powrotu do zdrówka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja od lat robię tak schabowe (ze schabu), ale ze zwykłą mąką :)
    Kinga

    OdpowiedzUsuń
  9. zamiast mąki kukurydzianej moga byc dobrze pokruszone płatki kukurydziane :) Własnie wczoraj tak zrobiłam i wyszło pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. W płatkach też lubię, bo świetnie chrupie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */