wtorek, 17 kwietnia 2012

Udka kurczaka pieczone z imbirem, pomarańczami i chilli

Mąż w delegacji, dzieci w placówkach – w końcu mogę gotować tylko dla siebie, tak jak lubię, bez oglądania się na upodobania innych. Każdy gotujący dla bliskich jest skazany bowiem na kompromisy: albo gotować potrawy, które lubi rodzina, albo gotować dwa obiady. Czasem uda się trafić, że wszyscy lubią to samo. W naszym domu ja wyraźnie idę w stronę eksperymentów i testowania nowych przepisów, a Mąż woli sprawdzoną klasykę, nieobciążoną ryzykiem braku obiadu. Tyle mojego testowania, co go nie ma w domu.

I tak odkryłam danie bardzo szybkie, nieskomplikowane, przyjemne i pyszne – udka kurzęce pieczone z pomarańczą, z nutą imbiru i chilli. Podstawowy przepis wzięłam od Majki.



Chuda

Składniki dla 1 osoby:
  • 2 małe udka (zwane w zależności do regionu „udzikami”, „drumstikami” albo „pałkami”
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mała pomarańcza
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru
  • chilli (marynowane krojone w paseczki), kilka paseczków na koniec widelca
  • ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:

Udka myję i osuszam.

Imbir ścieram na tarce, mieszam z oliwą, solą i chilli. Polewam mięso przygotowaną marynatą i odstawiam na bok.

Pamarańcze zanurzam na kilka minut we wrzątku i kroję na półplasterki. Ziemniaki obieram i kroję na cienkie plasterki (do 5 mm grubości).

Foremkę do pieczenia smaruję masłem, układam udka w marynacie, przekładam je plasterkami pomarańczy i obkładam ziemniakami. Ziemniaki solę i posypuję tymiankiem.

Piekę ok. 1 godziny, aż mięso się zarumieni i ziemniaki zmiękną (moje mogłyby zarumienić się bardziej, ale pędziłam po dzieci do placówek). Podaję z zieloną sałatą z dodatkiem pomidorów, rzodkiewki i łyżki oliwy. Wyborne!

9 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda i na pewno pięknie pachnie i fajnie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! Robiłam kurczaczka w pomarańczach. Bardzo nam smakował.
    Pysznie Twój wygląda.
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasem dobrze jest gotowac tylko dla siebie :) Podoba mi sie ten pomaranczowy kurczak!

    OdpowiedzUsuń
  4. Znowu się nie zawiodłam, kolejny znakomity obiad! Było pyszne :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Aga: bardzo fajnie smakuje :-)

    Majana: dziękuję :-)

    Maggie: tak, to bywa bardzo przyjemne :-)

    blender: bardzo się cieszę!

    OdpowiedzUsuń
  6. własnie marynuję udka i będę robić Twoje danie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam udka wg Twojego przepisu. opublikowałam na blogu. podlinkowałam przepis oraz Twój blog. bardzo dziękuję za inspirację, udka są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. matko jakie to pyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */