czwartek, 25 listopada 2010

Kurczak z pomidorami i ananasem

Pomidory to warzywa uniwersalne - nikogo nie trzeba o tym przekonywać. Są jednak takie połączenia, które nam wydają się egzotyczne, a dla innych stanowią chleb powszedni. Tak jest chociażby w przypadku zupy pomidorowej z bananami, zresztą bardzo smacznej.
Nie wiem, czy znane jest Wam zestawienie pomidorów z ananasami, ale jeśli jeszcze nie, to zapewniam, że warto spróbować. Słodkie owoce świetnie równoważą kwaskowatość pomidorów (chociaż nawet przy tej potrawie zdarza mi się dodać łyżeczkę cukru, czasem brązowego). A że w dodatku bardzo lubię połączenia mięsa z owocami, to nic dziwnego, że tak przyrządzony kurczak pojawia się dość regularnie na naszym stole.

Jeśli komuś wyda się za mało słodkie, to proponuję dorzucić jeszcze marchewkę.

Polecam.

Anka


Składniki:
  • 3 udka kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skóry (mogą być pokrojone)
  • 1 puszka ananasów w zalewie
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • ½ szklanki śmietanki (niekoniecznie)
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Udka myję, osuszam, posypuje solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewam oliwę lub olej (zazwyczaj używam oleju z pestek winogron) i krótko obsmażam mięso na dużym ogniu. Przekładam do garnka.

Na tym samym tłuszczu obsmażam przez kilka minut dość drobno posiekaną cebulę. Dodaję pokrojony czosnek, smażę jeszcze minutkę, przekładam do garnka z kurczakiem.

Wlewam jeszcze do garnka około ½ szklanki zalewy z ananasa, dodaję pomidory z puszki i gotuję wszystko na wolnym ogniu około 20 minut. Zazwyczaj dolewam jeszcze trochę wody, bo moje dzieci chętniej zjedzą wszystko co przypomina zupę.  Nie zaszkodzi też białe wino, a jeśli ktoś ma bulion, to jeszcze lepiej.

Dokładam pokrojone w kostkę ananasy i natkę pietruszki (zostawiam trochę do dekoracji) i gotuję wszystko na wolnym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Na koniec wlewam śmietanę.

Podaję z ryżem, posypane natką pietruszki.

9 komentarzy:

  1. moje smaki:) wyglada pysznie ten kurczaczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pomidory i ananas to pyszny duet :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak cudownie wygląda :) Mniam, takie pysznosci lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a moze byc piers z kurczka?
    na ile porscji/osób jest ten przepis?/
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że może być pierś z kurczaka. Jeśli pokroisz na kawałki, to czas gotowania się skróci.
      Podane w przepisie 3 udka wystarczą na 2-3 osoby, zależy ile jedzą :)

      Usuń
    2. dziękuję baaaardzo:)

      Usuń
  5. Byłam sceptycznie nastaqwiona ale muszę przyznać że wyszło baaardzo dobre! Ja doprawiłam jeszcze chili w proszku, żeby trochę przełamać słodki smak. Przepis rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste jak budowa cepa a wiec przecietny facet wykona. Mi sie udalo. Teraz zamiast kupic sos slodko-kwasny sam zrobie sobie i bede mogl powiwdziec "przynajmniej wiem co jem"

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */