poniedziałek, 4 października 2010

Pierś kurczaka z dynią i pomidorami

Koncepcja takiego dania powstała w mojej głowie jeszcze na długo przed rozpoczęciem sezonu dyniowego. Co prawda oryginalnie miała to być potrawa rybna, ale niestety zaopatrzenie znowu mi nawaliło (miało być z dorszem albo wcale!) i jest wersja mięsna.

I powiem Wam, że to jak na razie mój ulubiony sposób na dynię. W zestawieniu z pomidorami, przyprawami, mleczkiem kokosowym i koniecznie z dodatkiem świeżej kolendry jest absolutnie przepyszna. Przedstawiam moje danie miesiąca :)

Mleczko kokosowe można zastąpić śmietanką, ale warto poszukać go specjalnie do tego dania.

Bardzo polecam.

Anka


Składniki:

1 pierś z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałeczek imbiru
400 g dyni, obranej, wypestkowanej i pokrojonej na kawałki
2 pomidory malinowe
po płaskiej łyżeczce mielonej kolendry i kuminu
ok. 8 ziarenek ziela angielskiego
¼ łyżeczki cynamonu
pieprz, sól
½ szklanki mleczka kokosowego
oliwa lub olej do smażenia
świeże liście kolendry

Sposób przygotowania:

Kurczaka myję, usuwam kość i błony, kroję na kawałki. Obsypuję solą i pieprzem.

Cebulę obieram i kroję w piórka. Czosnek lekko miażdżę płaską stroną noża, drobno siekam. Imbir ścieram na drobnej tarce.

Pomidory sparzam, obieram ze skórki i wypestkowuję, kroję na kawałki.

Ziele angielskie rozcieram w moździerzu, dodaję kumin, kolendrę i cynamon, mieszam. Naturalnie jeśli ktoś woli użyć więcej lub mniej którejkolwiek przyprawy, to nie widzę przeszkód.

Na dużej patelni rozgrzewam olej, krótko obsmażam kawałki kurczaka z obydwu stron. Dodaję cebulę oraz mieszankę przypraw i smażę jeszcze jakieś pięć minut, a potem dodaję na minutkę czosnek i imbir.

Wrzucam kawałki dyni, znowu smażę kilka minut, wreszcie dodaję pomidory. Przykrywam i duszę jakiś kwadrans. Doprawiam solą i pieprzem, wlewam mleczko kokosowe i zagotowuję.

Przed poddaniem posypuję grubo posiekanymi liśćmi kolendry.
W sam raz do ryżu.

11 komentarzy:

  1. Piękne danie, oj piękne!
    Trafiłyście mnie prosto w ,dyniowe' serce...
    U mnie też dzisiaj dynia - na słodko!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. o, jak z mleczkiem kokosowym to już mi smakuje!:))
    Pychotka:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. myske, ze by mi smakowalo i w dodatku takie kolorowe, super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam!!!
    z drobnymi modyfikacjami wynikającymi z braku niektórych składników (mleczko kokosowe - Pani w sklepie popatrzyła na mnie jak na wariatkę)
    Rewelacja, dzięki za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Ano właśnie nie miałam i dlatego był kurczak :)

      Usuń
  6. Mleczko kokosowe jest dostępne w większości supermarketów. I jest niezastąpione. Zajadam się tym daniem dzisiaj cały dzień. Mój 1,5 roczny synek też. PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jednakowoz niektorzy maja te kilka, albo kilkanascie albo i kilkadziesiat kilometrow do najblizszego sumermarketu...

      Usuń
  7. Robiłam je w zeszłym roku, i w tym mi chodzi po głowie, tylko coś strona nie chciała mi się ostatnio otworzyc, już się bałam, że Chochelki zamknięte :-)
    Uff, przepis wydrukowany, dynia będzie w weekend na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */