piątek, 14 maja 2010

Placuszki Jamiego Olivera

Placki, zwane z angielska pancakes, robię regularnie.

Jest to niezawodny sposób, by moja dwuletnia córka zjadła cokolwiek na kolację lub śniadanie. Wyznam tu, że jeden z niewielu działających.

Wreszcie więc powzięłam decyzję o tym, by i Wam opowiedzieć o tych przepysznych placuszkach rodem zza Atlantyku. Na pierwszy ogień poszły te z książki Jamiego Olivera „Lubię gotować.”

Może i Wy skusicie się na nie w czasie nadchodzącego weekendu.


Anka



Składniki:
(na 8-10 sztuk)

3 jajka
120 g mąki (3/4 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
140 ml mleka
szczypta soli (u mnie dwie)

Sposób przygotowania:

Jajka rozbijam, oddzielam żółtka od białek.

Do żółtek dodaję mąkę, proszek do pieczenia (Jamie pisze o czubatej łyżeczce, ale ja mam zawsze tendencję do ograniczania), szczyptę soli i mleko, wszystko miksuję.

Białka ubijam z odrobiną soli. Pianę delikatnie mieszam z ciastem.

Smażę bez tłuszczu. Przewracam na drugą stronę, gdy na powierzchni pokażą się pęcherzyki.

Podaję zazwyczaj w wersji dla leniwych, czyli tylko z syropem klonowym. Można (i naprawdę spróbujcie!) położyć na plackach podsmażone paski boczku i dopiero to polać syropem.

A poza tym oczywiście użyjcie takich dodatków jakich tylko chcecie: dżemy, świeże owoce, jogurt, bita śmietana, miód...

18 komentarzy:

  1. te paski boczku..ach, ciekawośc..

    ja uwielbiam takie placki polane miodem.

    OdpowiedzUsuń
  2. o już wiem co zrobię jutro na śniadanie :)
    mam taki sam kłopot z córką ;)
    anita

    OdpowiedzUsuń
  3. no proszę-moje naleśniki:D co kilka dni są u nas na stole-ulubione danie Leny:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Boczek i syrop klonowy?
    Nie, chyba jednak nie skorzystam...

    Acz placuszki same w sobie bez wątpienia przepyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego dnia też bym nie mogła odmówić... Są po prostu urocze! Mniam mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pankejki , czy na obiadek czy na sniadanie, pyszności:)
    Twoje wyglądają wspaniale!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z boczkiem i syropem klonowym jadłam:))bardzo fajne,pyszne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  8. W ogóle to wyjątkowe zdjęcie pancakes, bo udało mi się uchwycić prawie wszystkie na raz. Normalnie banda sępów rozszarpuje wszystko co tylko zejdzie z patelni ;)

    A placuszki robię różnego rodzaju i na pewno pojawią się i inne. Cieszę się, że Wam się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Córce się nie dziwię, ja tez bym nie odmówiła takiego placuszka :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam wczoraj! Są super w smaku ;]

    OdpowiedzUsuń
  11. bdb - smakowo trochę jak omlety ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. nie zza atlantyku, bo jamie jest brytyjczykiem...

    OdpowiedzUsuń
  13. ->anonimowy: Owszem, ale pancakes ze środkiem spulchniającym są zza Atlantyku. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. a mozna dodac maslanki truskawkowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można. Ciekawe jak wyjdą?:)

      Usuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */