niedziela, 23 maja 2010

Ciasto z rabarbarem i kwaśną śmietaną

Weekend ma się ku końcowi. Tym razem na szczęście goście dopisali, więc mogłam poszaleć z wypiekami, bo było komu jeść.

Ze względu na sezon rabarbarowy zacznę od podania przepisu na ciasto właśnie z takim dodatkiem, chociaż wcale nie należy do moich ulubionych, wolę zdecydowanie lżejsze wypieki. Ale moje zdanie było w mniejszości, bo puszka z kawałkami ciasta opustoszała dość szybko.

To ciemne ciasto jest bardzo miękkie i wilgotne. Można je jeść na ciepło z dodatkiem jogurtu naturalnego lub lodów, albo oczywiście poczekać aż wystygnie.

Przepis z tej strony, z moim zmianami.




Składniki:

100 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
100 g mieszanki różnych orzechów (ze względu na alergie u dzieci użyłam płatków migdałów)
½ łyżeczki cynamonu
200 g brązowego cukru
1 jajko
225 g mąki
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
280 ml kwaśnej śmietany
300 g rabarbaru, obranego i pokrojonego na kawałki (mniej więcej 4 łodygi)

Sposób przygotowania:
(porcja na prostokątną blaszkę ok. 32x24 cm)

Roztapiam około 15 g masła i mieszam z cukrem pudrem, cynamonem i płatkami migdałów (lub orzechami). Odstawiam.

Przesiewam mąkę, mieszam z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

Resztę masła ucieram z cukrem na gładką masę. Dodaję jajko i znowu miksuję. Wsypuję mąkę, następnie wlewam śmietanę i na końcu delikatnie dodaję rabarbar.

Blachę wykładam papierem do pieczenia, nakładam ciasto i wyrównuję powierzchnię. Na górę wykładam płatki migdałów z masłem i cukrem pudrem.

Piekę w 180 stopniach (góra dół) około 35 minut.

5 komentarzy:

  1. ...szkoda, że u mnie rzadko komu jest piec.
    Nie ma kto jeść.
    A goście nie dopisują, niestety...

    Smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem pewna, że jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. wczoraj zrobiłam to ciasto i przy okazji zauważyłam, że po drodze gdzieś znika Ci to masło z cukrem pudrem, orzechami i cynamonem. Ja je po prostu dodałam do ciasta, ale może trzeba było je wyłożyć na wierzch przed upieczeniem? Tak czy siak, wyszło pyszne, chociaż jak na taką ilość cukru zaskakująco mało słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  4. ->manzanilla: O rany! Już piszę. Pewnie, że na wierzch :))

    OdpowiedzUsuń
  5. ->manzanilla raz jeszcze: Ale cieszę się, że smakowało. W oryginale było 250 g cukru do ciasta i 100 g do posypki na wierzch :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */