niedziela, 15 listopada 2009

Sałatka z fetą i chrupiącym boczkiem

Ta sałatka nie wyróżniałaby się niczym szczególnym, gdyby nie boczek. Chrupiące kawałeczki o zdecydowanym, słonym smaku w połączeniu z delikatną i, powiedzmy to sobie szczerze, trochę bez wyrazu sałatą lodową, a wszystko podlane moim ulubionym sosem bazyliowo-czosnkowym. No i feta. Wspaniała, krucha i jednocześnie delikatnie rozmazująca się na pozostałych składnikach.



Składniki:
(2 porcje)

główka sałaty lodowej
2 ogórki gruntowe
2 nieduże ogórki konserwowe
kilka czarnych oliwek
100 g sera feta
pięć plastrów wędzonego boczku

Dressing:

3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek przetarty ząbek czosnku
łyżka posiekanych liści bazylii
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na dressing tak jak zazwyczaj mieści się w jednym zdaniu: dokładnie mieszam wszystkie składniki.

Myję sałatę, dokładnie suszę i rwę na kawałki. Wrzucam do miski i dodaję pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i obrane świeże ogórki oraz oliwki w plasterkach.

Podsmażam na chrupko boczek pokrojony w kostkę lub słupki. Odkładam na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Najlepiej, żeby wyszły cienkie, niewielkie chipsy.

Polewam wszystko dressingiem i wrzucam na wierzch kostki fety i boczek.

Tę sałatkę zrobiłam jako wypełnienie chlebków pita. Jeśli ktoś nie bardzo dba o linię, to może posmarować pitę majonezem.

4 komentarze:

  1. pycha! zrobilam właśnie taką tyle, że zamiast lodowej użyłam pekińską i ominelam ogórek konserwowy. Wyszlo tez przepysznie ;) Dzieki tez, za pomysl nowy na sos! ;) / ranaway

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można dressing zastąpić majonezem? - bardzo zmieni smak?

    OdpowiedzUsuń
  3. Obawiam się, że mi by nie smakowała ta sałatka z majonezem, szczególnie ze względu na fetę, ale sałata z majonezem w moim odczuciu też niespecjalnie się lubią :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja! Spróbowałam zastąpić boczek podpieczonym chorizo, myślę że wyszło równie zacnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */