niedziela, 15 listopada 2009

Sałatka codzienna

Czasami jest taki dzień, że biegamy jak opętani załatwiając setki spraw i gdy wpadamy popołudniową porą do domu głodni jak wilcy, okazuje się, że nie ma niczego do jedzenia.
Co robić?
- Tosty z serem – decyduje bardzo nieletni syn.
Nie ma sprawy, ale skoro tosty są w ramach obiadu, to bez zieleniny się nie obędzie. Sprawdzam stan lodówki i znajduję dwa jajka na twardo, które zostały ze śniadania. Bardzo dobrze, będzie konkretniej, bo sałatą z winegretem raczej trudno się najeść.




Składniki:
(na 2 osoby)

główka sałaty (najlepiej zmieszane różne, na przykład masłowa, lodowa, rzymska)
puszka zielonego groszku
mały pęczek szczypiorku
2-3 ogórki gruntowe
2 jajka na twardo

Dressing:

3-4 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego lub cytryny
pół łyżeczki musztardy Dijon
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszam i odstawiam.

Sałaty myję i suszę w mojej ukochanej suszarce do sałaty (jak ja się bez niej obywałam?), rwę na kawałki, wrzucam do miski. Szczypior myję, siekam na małe kawałeczki, ogórki myję, obieram i kroję w kostkę (czy też raczej nieregularne bryły w moim wykonaniu), groszek odsączam. Wszystko dorzucam do sałaty, można trochę przemieszać, ale niekoniecznie.

Jajka kroję na ósemki, układam na wierzchu i polewam sałatkę dressingiem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */