piątek, 13 listopada 2009

Kruszonka z owocami i bitą śmietaną

Pyszny deser na ciepło. Mając pod ręką dwa jabłka, garść rodzynek i kruszonkę w zamrażalniku, w 45 minut zrobimy pyszny deser. Najlepiej przyrządzić go w małych kokilkach, ale można też np. w formie na tartę.


Składniki:

(na 4 osoby)

owoce:
  • 3 jabłka
  • 1 banan
  • kilka moreli
  • brzoskwinia
  • garść rodzynek
  • 1/3 szklanki rumu
kruszonka:
  • 125 g masła
  • 125 g mąki
  • 175 g cukru
  • 60 g mielonych migdałów
do dekoracji:
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 płaskie łyżki cukru
Sposób przygotowania:

Kokilki lub formę smaruję masłem. Rodzynki zalewam rumem, a w tym czasie przygotowuję owoce. Jabłka obieram i kroję w kostkę, wkładam do foremek, później kładę morele, banana, brzoskwinię w kawałkach. Na wierzch wykładam odsączone z rumu rodzynki.

Składniki na kruszonkę siekam, szybko zagniatam palcami. Niewielkie kawałki ciasta rozkładam na owocach. Jeśli uznacie, że kruszonki jest za dużo na tę porcję owoców, zawsze można część zamrozić. Będzie jak znalazł.

Piekę w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut.

Aby śmietana dobrze się ubiła, musi być zimna - najlepiej opakowanie włożyć do lodówki poprzedniego dnia. Ubić szybko na najwyższych obrotach miksera, na koniec posłodzić.

Można podawać również z lodami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */