piątek, 13 listopada 2009

Kapuśniak doskonały

Jesień bez kapuśniaku na boczku, pachnącego złotą cebulką? Niemożliwe. Pokusiłabym się o śmiałą tezę, że późna jesień jest po to, żeby jeść kapuśniak. A ten jest wyjątkowo wyborny.



Składniki:

2 litry wody
3 kostki bulionu warzywnego
0,5 kg kapusty
2 średnie marchewki
2 średnie cebule
200 g boczku
4 duże ziemniaki

przyprawy:
papryka słodka, tymianek, kminek, sól, pieprz




Sposób przygotowania:


Wodę doprowadzam do wrzenia i rozpuszczam w niej kostki rosołowe. Ziemniaki i marchewkę obieram i pokrojone w kostkę wrzucam do bulionu, gotuję razem ok. 15 min.

Kapustę kroję, dorzucam do garnka, lekko solę, gotuję razem.

Boczek kroję w kostkę i przysmażam na patelni.

Cebulę siekam drobno, dodaję do boczku. Jeśli nie był zbyt tłusty i tłuszczu wytopiło się z niego niewiele, można dodać łyżkę oleju. Smażę razem, aż cebula się lekko przyrumieni.

Do garnka z kapuśniakiem dodaję cebulę i boczek, doprawiam szczyptą pieprzu, wsypuję po pół łyżeczki kminku, tymianku i papryki. Solę do smaku i gotuję jeszcze kilka minut na małym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */