Jeśli zmienicie proporcje, na pewno przyprawie to nie zaszkodzi.
Chuda
Składniki:
- kilka wyschniętych na wiór skórek z pomarańczy
- łyżka goździków w całości
- dwie łyżki cynamonu mielonego
- dwie łyżki imbiru mielonego
- kopiata łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
- łyżka cukru z wanilią (niekoniecznie)
Pomarańcze dokładnie szoruję, a potem wyparzam we wrzątku w całości, zanim je obiorę. Ze skórek zeskrobuję albedo, czyli białą podściółkę. Suszę po kilka sztuk w zawiniętych papierowych torebkach na kaloryferze, od czasu do czasu nimi potrząsając. Przy okazji mamy aromaterapię, bo w domu ładnie pachnie. Można przyspieszyć proces susząc skórkę w piekarniku (ja wkładałam do wyłączonego piekarnika, jeszcze nagrzanego po upieczeniu ciastek).
Kiedy skórki są wyschnięte na wiór i łatwo się łamią, mielę je ze wszystkimi dodatkami.
Można także zmielić samą skórkę i dodawać ją do ciast, ciastek, kawy czy grzańca.
Genialne! Tego mi brakowało! Muszę spróbować, dzięki! :)
OdpowiedzUsuńBędziesz zachwycona :-)
UsuńŚwietne! A mielisz blenderem czy jak?
OdpowiedzUsuńMielę w Thermomiksie, ale równie dobrze nada się blender albo młynek do kawy.
UsuńSuper, idę do Biedry po pomarańcze!
OdpowiedzUsuńWrite more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something informative to read? paypal account login
OdpowiedzUsuńThe following graph demonstrates how interest is paid on a mortgage with time. canadian mortgage calculator In early 2006 banks in southern California began offering 40-year and 50-year fixed-rate mortgages. canada mortgage calculator
OdpowiedzUsuń