piątek, 15 stycznia 2016

Grzanki z pieczonymi batatami

Lubicie słodkie ziemniaki? Bo ja bardzo! Wystarczy pokroić w plastry, upiec, dodać sól, pieprz i odrobinę oliwy i już można jeść. I pasuje do nich mnóstwo rzeczy. Ale tym razem znalazłam gdzieś w sieci śliczne tosty, więc postanowiłam je zrobić (przepraszam, ale nie pamiętam, gdzie je widziałam, więc nie podam linku do źródła).

Anka



Składniki:
  • pieczywo na grzanki: np. bułka wrocławska
  • 1 batat
  • 1 owoc granatu
  • serek śmietankowy (raczej z gatunku tych twarogowych)
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Batat obieram i kroję w kostkę. Rozkładam na blasze do pieczenia, skrapiam oliwą i lekko solę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230-240 stopni na 15-20 minut (sprawdźcie widelcem, czy już jest ok nawet wcześniej niż po 15 minutach).

Bułkę kroję na kromki, lekko smaruję oliwą lub masłem, podpiekam pod grillem.

Przekrawam granat i wyjmuję pestki.

Opieczone pieczywo smaruję serkiem. Na to kładę kostki słodkiego ziemniaka, posypuję pestkami granatu, skrapiam oliwą i koniecznie dodaję świeżo starty czarny pieprz.

Smacznego!

(właściwie nie ma przeszkód, żeby batata zastąpić marchewką)



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */