czwartek, 4 października 2012

Sałatka sycylijska

Słońce świeci i grzeje cudownie, zatem - mimo października w kalendarzu - sezon na sałatki uważam za ciągle otwarty. Ta jest całkiem pożywna z uwagi na dużą zawartość tuńczyka.

Przepis pochodzi z pisma „Kocham gotować latem!” Dodam, że osobiście jesienią też lubię :-)

Chuda


Składniki:

  • mieszanka sałat albo jedna duża lodowa
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 czerwone cebule
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 3 łyżki kaparów
  • 5 łyżek oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:

Liście sałaty płuczę, odwirowuję i w kawałkach wrzucam do miski albo układam na półmisku. Na sałacie rozkładam odsączonego z zalewy tuńczyka, cebule pokrojoną w talarki, pomidorki koktajlowe i oliwki.

Sok z cytryny mieszam z winem, powoli wlewam oliwę, ubijając trzepaczką, na końcu dodaję sól i pieprz.

Polewam sałatkę sosem i stawiam na stole.

5 komentarzy:

  1. Ja lubie sałatki o każdej porze roku. Twoja propozycja bardzo smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolorowo i pysznie. :) Ja również lubię sałatki o każdej porze roku.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W takim razie polecam Wam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. idealna poki jeszcze trwa piekna pogoda.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */