sobota, 17 grudnia 2011

Bożonarodzeniowa kłoda czekoladowa


Nareszcie przyszedł czas, by wykorzystać zdjęcie zrobione rok temu :)

Jako że jestem naprawdę leniwą osobą, to bożonarodzeniową kłodę czekoladową przygotowuję w najprostszy sposób na świecie, nie bawiąc się w żółtkowe i maślane kremy. W tym roku, jeśli zrobię to ciasto, dodam pewnie mascarpone do kremu, żeby nabrał wyrazistości. Jeśli jednak wolicie maślane kremy (bo ja na przykład bardzo lubię) – nic nie stoi na przeszkodzie, by to właśnie nimi posmarować roladę.

Ciasto jest bardzo efektowne i wcale nieskomplikowane. Co nie znaczy, że sami nie możecie twórczo adaptować tego przepisu dodając to i owo. Przede wszystkim nie zaszkodzi skropienie ciasta sokiem z pomarańczy, można też dodać ekstrakt waniliowy do kremu, a sam krem zmieszać z chrupiącymi orzechami lub migdałami. Co jeszcze? Może jakiś dżem do środka (czarne porzeczki, morela, pomarańcza)? Kandyzowane wisienki poukładane obok ciasta? To tylko kilka pomysłów, zapewniam jednak, że nawet w tej najprostszej wersji świąteczna kłoda czekoladowa pysznie smakuje i wspaniale wygląda na świątecznym stole.

Aha, zrobiłam wczoraj miodownik, o który prosiliście. Z kremem na bazie kaszy manny w środku (pyszny!) i warstwą karmelizowanych orzechów na górze. Mam jeszcze nadzieję na jakieś lepsze światło do zrobienia zdjęcia, ale przepis już zanotowany, niedługo wrzucę na blog :)

Anka

Składniki:

ciasto:
  • 5 jajek
  • 160 g drobnego cukru
  • 120 g mąki
  • 40 g kakao
  • 35 g roztopionego i ostudzonego masła

krem:
  • 400 g śmietanki (co najmniej 30%)
  • 300 g gorzkiej czekolady (można wziąć mniej o 100g)
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • ewentualnie: sok z jednej pomarańczy

Sposób przygotowania:

Można zrobić jasne biszkoptowe ciasto do rolady, wystarczy podaną w przepisie ilość kakao zamienić na mąkę.

Dużą płaską blachę wykładam papierem do pieczenia.
Włączam piekarnik na 190 stopni (góra-dół).

Mąkę i kakao przesiewam do miski, mieszam.

Jajka z cukrem ubijam mikserem 8-10 minut aż zmienią kolor i zgęstnieją Wsypuję mąkę z kakao i delikatnie, ale dokładnie mieszam masę łopatką. Na koniec dodaję masło, znowu mieszam.

Wykładam masę na blachę, wyrównuję.

Piekę około 12 minut. Jednocześnie rozkładam na blacie lub stole bawełnianą ściereczkę (lub tetrową pieluchę) i dokładnie wysypuję cukrem pudrem. Kiedyś dodatkowo moczyłam ściereczkę, żeby była lekko wilgotna, wtedy ciasto jest wilgotniejsze i lepiej się zwija, ale nie bardzo mi to pasuje. Wolę sama czymś nasączyć.

Wyjmuję ciasto z piekarnika i od razu kładę papierem do góry na wysypanej cukrem pudrem ścierce. Zdejmuję papier do pieczenia z ciasta i zwijam roladę razem ze ścierką. Zostawiam do wystudzenia. Ważne by zwinąć roladę natychmiast po wyjęciu z piekarnika, inaczej ciasto będzie się łamało.

Przygotowuję krem. Ubijam na sztywno śmietankę, pod koniec ubijania dodaję cukier puder.
Ilość cukru jest podana orientacyjnie, spróbujcie, zawsze przecież można dosypać, ja zazwyczaj zaczynam od wsypania jednej łyżeczki cukru pudru.

Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (można wlać odrobinę śmietanki do czekolady, żeby łatwiej było rozmieszać czekoladę).
Przestudzoną czekoladę powolutku wlewam do śmietanki cały czas ubijając. Wstawiam krem do lodówki.

Gdy ciasto ostygnie, delikatnie rozwijam, ewentualnie skrapiam sokiem z pomarańczy i smaruję ciasto mniej więcej połową kremu zostawiając wolne brzegi. Delikatnie zwijam od strony dłuższej krawędzi. Odkrawam jakąś jedną piątą rolady. Układam ciasto na półmisku dokładając pod kątem odciętą część tak, by wyglądała jak konar.
Teraz resztą kremu smaruję górę rolady. Widelcem, ostrym czubkiem noża lub czymkolwiek co wpadnie mi w ręce rysuję wzorki na kremie, żeby wyglądał jak kora drzewa. Posypuję cukrem pudrem, cukrowymi śnieżynkami lub dokładam marcepanowe listki, gdybym przezornie się w nie zaopatrzyła.

Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Śliczna kłoda!
    Nie lubię kremów .Ta masa jest akurat dla mnie.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. super ;-) jak myślisz da się zrobić samo ciasto wcześniej i dodać krem np dopiero w wigilię?

    OdpowiedzUsuń
  3. ->Amber: Ja lubię większość kremów, ale z bitą śmietanę robi się najszybciej :)

    ->Majana: Dzięki Kochana :)

    Autumn: Dużo wcześniej bym nie robiła, bo biszkopt jest najlepszy świeży, ale akurat kremem dobrze jest przełożyć dzień przed (zazwyczaj robię to wieczorem), wtedy wszystkie smaki ładnie się połączą.

    OdpowiedzUsuń
  4. oki ;-) dziękuje za informację - muszę jakoś rozplanować świąteczne gotowanie/pieczenie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. zawsze chciałam zrobić to ciasto, pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiła się sławna i coraz bardziej kusi! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetnie wygląda !
    Pstrykam a myślisz że jak zrobię ten biszkopt na blaszce 23x40 to dam radę przekroić na dwa placki ? bo mam upieczony blat bezowy i pomyślałam że mogłabym to wszystko połączyć a nie posiadam sprawdzonego przepisu na ciemny biszkopt

    OdpowiedzUsuń
  8. ->zmorka: A jak chcesz kroić? Wzdłuż, żeby wyszły dwa duże, prostokątne placki? Ale musiałabyś to zrobić, gdy ciasto jest jeszcze gorące i powiem Ci tyle, że ja bym się nie odważyła, bo na pewno by mi się połamało :) Jeśli będziesz próbowała, to lepiej weź 6 jajek i odpowiednio więcej reszty składników.

    OdpowiedzUsuń
  9. pychotka :) wczoraj szukając różnych przepisów, oglądałam podobne kłody :) prezentuje się super!
    ps. ja nawet nie lubię żółtkowych kremów :P taki przepis jest jak znalazł w trakcie świątecznej pogoni

    OdpowiedzUsuń
  10. bożesztymój:)
    Oblizuje się jak pies na kosci,ale nigdy nie robiłam rolady! Moze zaryzykuję? Jutro na pierwszy rzut ,zeby nie dac plamy na siwęta,hm? To jest mysl!

    OdpowiedzUsuń
  11. cudownie wyglada ...kłody jeszcze nie jadłam, ale w końcu upiekę, bo bardzo mnie kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Strasznie się napaliłam na to ciasto w tym roku, już mam biała na grzybki do dekoracji, a pomysł z kremem z serkiem mascarpone uważam za rewelacyjny i dziękuję bardzo bardzo za podpowiedź! :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */