środa, 18 maja 2011

Sałatka z paluszków krabowych

Dawno, dawno temu zorganizowałyśmy na Chochelkach bardzo przyjemny konkurs dotyczący sałatek. Do komentarzy pod tą notką wracam całkiem często, bo można tam znaleźć mnóstwo wspaniałych przepisów na proste i pyszne przekąski.

I właśnie tam znalazłam sałatkę, która bardzo mi posmakowała (a ja rzadko robię sałatki z majonezem) i którą postanowiłam przypomnieć. Wówczas podała ją Marynarka, która również umieściła sałatkę na swoim blogu.

Tę przekąskę robię w trzech wersjach: tak jak podałam poniżej, bez ogórka (moja ulubiona) albo jeszcze z dodatkiem jajka na twardo.

Anka

Składniki:
  • ok. 200 g paluszków krabowych
  • 1 pęczek szczypiorku razem z cebulkami
  • 1 średni ogórek sałatkowy (lub 2-3 ogórki gruntowe)
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka majonezu + 1 łyżka jogurtu naturalnego (lub sam majonez)
  • pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Paluszki krabowe rozmrażam, kroję na małe kawałki, wrzucam do miski i skrapiam sokiem z cytryny.

Szczypiorek i dymkę drobno kroję. Ogórek kroję w kostkę. Dodaję do paluszków krabowych. Posypuję solą i pieprzem.

Mieszam majonez z jogurtem naturalnym. Dodaję do sałatki, mieszam,

Obficie posypuję posiekanym koperkiem.

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam sałatki z paluszkami krabowymi :))

    OdpowiedzUsuń
  2. robię taką ale jeszcze z makaronem ryżowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również bardzo lubię ten przepis :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha! lubię podobną na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja w takie cóś dowalam jeszcze z 2 jajka na twardo, sporo pieprzu, a latem, zamiast świeżego ogórka daję małosolne/słabo kiszone i serwuję z lodówki...

    OdpowiedzUsuń
  6. O właśnie! Dobrze, że piszecie: korniszony też by mi smakowały i makaron soba albo ryżowy.
    Chyba sobie znowu zrobię, ale na razie białe szparagi czekają :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */