środa, 20 kwietnia 2011

Tarta serowa


Skoro Wielkanoc to czas między innymi serników, więc z przyjemnością prezentuję jeszcze jeden przepis, w dodatku z gatunku tych ekspresowych. Ciasteczkowy spód przygotowuje się w mgnieniu oka, a masa serowa to też żadna filozofia – wystarczy dobrze zmieszać składniki.
Chociaż oczywiście kruchy spód będzie przynajmniej równie pyszny (tak było w oryginalnej recepturze, ale akurat miałam ciastka do zużycia), więc jeśli ktoś ma ochotę, to zachęcam do zagniatania, na przykład według tego przepisu na tartę.

To nie jest puszyste i delikatne ciasto, masa jest zwięzła i gęsta, ale jedzenie wciąga.  
Może dlatego, że to sernik ;)

No i przepis na masę serową pochodzi z książki mistrza Pierre’a Herme! To zobowiązuje :)

Anka



Składniki:
(na formę o średnicy 22 cm)
  • 200 g ciastek digestive
  • 100 g roztopionego masła
  • 500 g mielonego twarogu
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g słodkiej śmietanki
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Ciasteczka dokładnie kruszę (najlepiej robi się to przy pomocy wałka, którym energicznie uderzam w paczkę, zamkniętą!). Mieszam z roztopionym masłem i powstałą masą wykładam dno formy.
Wstawiam formę do lodówki przynajmniej na pół godziny.

W misce dokładnie mieszam twaróg, cukier, mąkę, śmietankę i roztrzepane jajka.

Wykładam masę serową na ciasteczkowy spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra dół) na około 40 minut.

Przed podaniem porządnie schładzam w lodówce.

Do serników uwielbiam maliny. Ale dodatek roztopionej czekolady też będzie dobrym pomysłem.

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. serniczek jak serniczek pyszny na pewno ale ta polewa, utopiłabym cały serniczek w takim sosiku i jadłabym i jadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczny serniczek, a ta polewa super wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędnie wygląda! Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. z sosem malinowym... ach to zapowiada sie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale świetnie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  6. Drogie Chochelki doszedł śliczny kubeczek. Dziękuję serdecznie.Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie się piecze :) mam nadzieję, że będzie taki dobry na jaki wygląda :)
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  8. czy to muszą być dokładnie te ciastka czy jakies inne tez się sprawdzą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Digestive lubię najbardziej, ale zwykłe herbatniki też się nadają.

      Usuń
  9. świetnie wygląda i pewnie rewelacyjnie smakuje! Szukam czegoś dobrego na weekend i pewnie zrobie tą tarte. ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */