sobota, 9 kwietnia 2011

Muffinki z morelami i czekoladą

Nabrałam ochoty na całkiem nowe muffinki. Przypomniałam sobie, że mam paczkę suszonych moreli, więc może muffinki z morelami? Google wskazały mi kilka propozycji, z których wybrałam przepis z bloga Rozkosze Podniebienia. Dokonałam dwóch zmian: świeże morele zastąpiłam suszonymi i drastycznie zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia (w oryginale były 2 łyżeczki). Po pół łyżeczki proszku i sody wystarczy na pewno, bo urosły pięknie.

Chuda


Składniki na 12 muffinek:

  • 200 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 70 g oleju
  • 150 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • sok z połówki cytryny
  • 100 g suszonych moreli
  • 50-70 g czekolady gorzkiej
  • cukier puder do posypania gotowych muffinek
Sposób przygotowania:

Włączam piekarnik, żeby nagrzał się do 180 stopni. Foremki wykładam papilotkami.

Wszystkie składniki ciasta wrzucam do malaksera i włączam go na wolne obroty. Niech miesza. W tym czasie kroję morele (jeden owoc na 6 części) i drobno siekam czekoladę.

Wsypuję do malaksera i czekam, aż starannie wymiesza. Łyżką nakładam ciasto do papilotek.

Wstawiam do piekarnika na około 30 minut, po upływie tego czasu wbijam w muffinkę wykałaczkę - jeśli patyczek jest suchy, to są gotowe. Wyłączam piekarnik i zostawiam je na 10 minut w środku. Wyjmuję, posypuje cukrem pudrem, układam na talerzu (ten widoczny na zdjęciu pochodzi ze sklepu Myin.pl) i odwracam się po aparat.

W tym momencie nadciąga kulinarny Armagedon.

- Które mam zostawić do zdjęcia? - pyta głosem Męża – zjem te brzydsze – decyduje szybko.
- Jakie brzydsze?? - oburzam się – wszystkie są śliczne!
- Ale te z lewej są niższe – zauważa – to je zutylizuję.

I tak też czyni.

4 komentarze:

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */