środa, 28 lipca 2010

Tymiankowy kurczak

Sporo lat temu, gdy dopiero zaczynałam gotowanie i moim największym osiągnięciem były pieczone udka kurczaka, do wszystkiego sypałam co niemiara przypraw. Na szczęście z czasem zrozumiałam, że dużo nie zawsze znaczy dobrze i teraz najbardziej lubię potrawy z kilku składników, gdzie smaki harmonijnie się łączą i nie trzeba dwóch stron na spisanie listy potrzebnych rzeczy.
Nie ukrywam, że wrodzone lenistwo też ma tu spore znaczenie ;)

Ten sposób przygotowywania kurczaka jest idealny na lato, mięso jest miękkie i delikatne, świetnie pasuje do przeróżnych warzyw i na pewno nie obciąża zbyt mocno żołądka. 


Anka 



Składniki:

1 pierś z kurczaka
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz
duża garść oberwanych listków tymianku

[Listonic]

Sposób przygotowania:

Wrzucam do moździerza czosnek, sól i pieprz, dokładnie rozgniatam. Dodaję tymianek, oliwę i sok z cytryny, ucieram na pastę.
Pierś z kurczaka dzielę na duże plastry, lekko rozgniatam ręką. Wkładam do miski i dokładnie obtaczam w tymiankowej paście. Odstawiam przynajmniej na godzinę.
Jeśli nie macie moździerza, to po prostu wymieszajcie wszystkie składniki w misce. Tylko bardzo drobno posiekajcie czosnek.

Rozgrzewam dużą patelnię i kładę na nią kawałki kurczaka. Oliwa prawdopodobnie już nie będzie potrzebna. Obsmażam z obydwu stron, ale bardzo krótko, żeby nie przypalić czosnku. Podlewam wodą (powiedzmy, że wlałam pół szklanki) i duszę na małym ogniu pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki (zależy od grubości mięsa, ja lubię dość miękki i zajęło mi to około 20 minut).

Podaję z ryżem lub ziemniakami i dowolną surówką.

10 komentarzy:

  1. Lubię tymianek, moim zdaniem jest to najlepsze zioło do kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne aromatyczne miesko:) musi byc smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne danie;-)
    Rzeczywiście tymianek to jedno z najlepszych ziół do kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
  4. jaki pyszny ten kurczak! z pewnością bardzo aromatyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja też zwykle przesadzałam z ilością przypraw. a tymianek to taki raczej nie znany.. na razie

    OdpowiedzUsuń
  6. kurczak to moje ulubione miesko. Bardzo lubie dodawac do niego zioła ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się taki kurczaczek w tymianku. Bardzo lubię mięsko z kurczaka:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś znalazłam ten przepis i wiadomo, co będzie na obiad:)
    Bardzo mi się ta strona podoba, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. ->Aneta: Bardzo nam miło, że Ci się podoba :) Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobilam i bylo pyszne! Jestescie dla mnie nieustajaca inspiracja, dzieki Waszej stronie w koncu zaczelam przygotowywac miesa, za ktorymi moj facet przepada a o ktorych nie wiedzialam wiele. Gotowanie wg waszych przepisow to prawdziwa przyjemnosc!dzieki:)
    wykalaczka

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */