piątek, 13 listopada 2009

Tarta z gruszkami

Moja popisowa tarta. Delikatny smak gruszek w połączeniu z migdałami uwiedzie każdego. Porcja na formę o średnicy 26 cm.


Składniki:

ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 żółtko
szczypta soli
łyżeczka cukru
zimna woda

nadzienie:
4 duże twarde gruszki
100 g migdałów w płatkach
100 g masła
100 g cukru
1 żółtko
cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto siekam w misce łopatką, szybko zarabiam z dodatkiem wody. Robię kulę, wkładam ją do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu rozwałkowuję na okrągły placek.

Wykładam ciasto na formę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Lekko dociskam boki, całość nakłuwam widelcem. Wkładam je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę ok. 20 minut, aż będzie złote.

Gruszki obieram ze skórki, wydrążam nasiona, kroję w ósemki. Rozkładam na podpieczonym cieście w blaszce.

Masło rozpuszczam w rondelku, dosypuję cukier i cukier waniliowy, dodaję żółtko. Wylewam masę na gruszki, posypuję migdałami.

Piekę 40 minut w temp. 180 stopni. Podaję, gdy lekko przestygnie.

7 komentarzy:

  1. Mam przepis na tarte gruszkową ale z mielonymi migdałami... też super! A gruszkowo-czekoladowa! Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. znam, w Twoim mistrzowskim wykonaniu. Klękajcie narody!

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja właśnie wyjęłam tę tartę z piekarnika i... katastrofa... Nadzienie pływa. Poczekam, może dopiero po przestudzeniu ma się ściąć?

    OdpowiedzUsuń
  4. Tarta zjedzona, w smaku bardzo dobra, ale musiałam odcedzać kompot z formy...

    OdpowiedzUsuń
  5. Najwyraźniej gruszki były zbyt dojrzałe, na przyszłość zalecam twarde owoce.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */