poniedziałek, 9 listopada 2009

Szybka zupa warzywna

Jedyny problem z tą zupą polega na tym, że trzeba wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić. Dobrze, że przynajmniej pomidory są z puszki. Można też oszukać i użyć suszonych płatków chili zamiast świeżej papryki. Przyznam się, że często mi się to zdarza.
Zaręczam jednak, że warto pokusić się o wysiłek, bo zupa ma wspaniały słodko-kwaśny smak. Jest lekka i tu proponuję ją w wersji dietetycznej z pieczarkami zamiast grzanek. Doskonałe połączenie.


 

Składniki:
(na 2-3 osoby)

1 cebula
1 duży por (tylko biała część)
2 ząbki czosnku
½ papryczki chili
1 czerwona papryka
1 puszka pomidorów
½ l bulionu
sól, pieprz, ewentualnie cukier
2 łyżki śmietany
30 dkg pieczarek
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Cebulę obieram, kroję w piórka, por myję i kroję w półplasterki, czosnek lekko miażdżę, obieram i kroję na drobne kawałki lub plasterki. Papryki myję, chili dokładnie oczyszczam z pestek i kroję na małe kawałeczki, dużą paprykę kroję na zapałkę.
Podsmażam cebulę razem z porem aż zmięknie, ale nie zbrązowieje, potem dorzucam czosnek, chili i paprykę, posypuję niewielką ilością soli i pieprzu i smażę jeszcze kilka minut. Przekładam warzywa do garnka, wrzucam pomidory z puszki, zalewam wszystko bulionem i gotuję około dwudziestu minut. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Wszystko dokładnie miksuję. Na koniec dodaję śmietanę.

Pieczarki czyszczę i zazwyczaj obieram (zależy jak wyglądają), ale nie myję. Kroję na ćwiartki lub ósemki i podsmażam na rozgrzanym maśle aż zbrązowieją. Ważne by patelnia była odpowiednio duża, bo inaczej pieczarki za bardzo zmiękną.

Podaję zupę z pieczarkami posypaną bazylią.
Z grzankami też będzie dobra.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */