niedziela, 8 listopada 2009

Pudding cytrynowy

Wiadomo, że dzieci uwielbiają budynie. Cóż jednak zrobić, gdy nie jesteśmy ich amatorami, a sami też mamy ochotę na coś słodkiego? Nic prostszego! Wystarczy upiec cytrynowy pudding. Jest delikatniejszy i o niebo smaczniejszy od każdego budyniu, a przypieczona skórka w pięknym złocistobrązowym kolorze stanowi przyjemne zwieńczenie deseru. W dodatku przygotowuje się go banalnie prosto.
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera „Lubię gotować”.




Składniki:

  • 60 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (niekoniecznie)
  • 1 cytryna
  • 2 jajka
  • 60 g mąki
  • 290 ml mleka

Sposób przygotowania:

Zaczynam od przygotowania wszystkich składników. Przesiewam mąkę, odmierzam cukier, mleko i masło, oddzielam żółtka od białek, dokładnie myję i sparzam cytrynę. Dzięki temu, gdy już włączę mikser, samo zrobienie ciasta zajmie mi kilka chwil.
Włączam piekarnik na 200 stopni i wstawiam wodę w czajniku – przyda się, bo pudding piecze się w kąpieli wodnej.

W wysokiej misce (ciasto będzie rzadkie – chlapie!) ucieram masło, cukier i skórkę startą z cytryny. Nie przerywając ucierania (chyba, że akurat dziecko niefortunnie zeskoczyło z kanapy i cierpi, bynajmniej nie w milczeniu) dodaję żółtka, a potem mąkę. Na koniec wlewam mleko i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Wszystko dokładnie miksuję.
Ubijam pianę z białek i wlewam do niej przygotowaną masę. Starannie, ale delikatnie mieszam wszystko i wlewam do posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.

Wstawiam do piekarnika na 40-45 minut (woda ma sięgać do około ¾ wysokości naczynia, ale można też naczynie postawić na kratce, a tuż pod nim umieścić blachę z wodą).

W przepisie pominęłam proszek do pieczenia. Moim zdaniem z korzyścią dla smaku, ale jeśli ktoś czuje potrzebę, to może dosypać płaską łyżeczkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */