piątek, 13 listopada 2009

Stroganow

Klasyczne danie restauracyjne w domowej wersji.


Składniki:

(dla 8 osób)

1 kg wołowiny
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
3 średnie cebule
300 g pieczarek
10-12 korniszonów
oliwa
olej
masło
mąka
sól, pieprz, paryka mielona



Sposób przygotowania:

Wołowinę kroję w kostkę, dobrze solę, obtaczam w mące i partiami przyrumieniam na patelni na rozgrzanym oleju. Przekładam do rondla, dodaję pokrojoną w krążki cebulę, zalewam wodą i duszę ok. godziny (w szybkowarze 30 minut)

Pieczarki obieram i kroję na cienkie plasterki, duszę na maśle.

Paprykę myję, wykrawam gniazda nasienne i kroję na cienkie paski, duszę na oliwie.

Korniszony kroję w cienkie słupki.

Kiedy mięso będzie już miękkie, dodaję wszystkie warzywa i duszę razem ok. 15 minut. Najsmaczniejsze jest następnego dnia.

2 komentarze:

  1. Mało mnie szlag nie trafił przy tym krojeniu i obieraniu z żyłek (błe) kilograma mięsa, ale warto było. Następnym razem* zamierzam zmniejszyć ilość zielonej papryki, bo ten jej gorzkawy smak niezbyt mi odpowiada.

    *który będzie dopiero wtedy, kiedy uda mi się kogoś wrobić w krojenie wołowiny ;-)

    pozdrawiam,
    allegra walker

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że nie trudziłaś się nadaremno :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */