piątek, 13 listopada 2009

Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki należą do tych wypieków, które są małe, a sprawiają wielką radość podniebieniu. Idealne na kolację, świetne na Wigilię. Znakomicie smakują z barszczem czerwonym.

Składniki:

ciasto:
500 g mąki
250 g margaryny
30 g drożdży
3 żółtka
2 łyżki śmietany

nadzienie:
500 g pieczarek
1-2 cebule
masło do smażenia
sól, pieprz do smaku

na wierzch:
jajko
sól gruboziarnista
kminek
tymianek

Sposób przygotowania:

Pieczarki i cebulę siekam w drobną kostkę, duszę razem na maśle, doprawiam do smaku.

Do mąki wsypuję starte na drobnych oczkach drożdże, wrzucam żółtka i miękką margarynę, siekam, szybko zarabiam ciasto z dodatkiem śmietany - tylko tyle, ile ciasto zabierze. Formuję kulę.

Kulę ciasta dzielę na trzy części, każdą rozwałkowuję cienko nadając jej kształt prostokąta. Na dłuższym boku brzegu kładę nadzienie, zwijam ciasny wałeczek, odcinam nożem, kiedy rulonik jest już zawinięty, znów kładę na boku nadzienie itd. Długie rulony kroję na małe paszteciki. Układam je blisko siebie na posmarowanej tłuszczem blasze.

Paszteciki smaruję rozmąconym jajkiem, posypuję solą i kminkiem bądź tymiankiem. Piekę na złoty kolor ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Podaję na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */