Chuda
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 duży pęczek świeżego szpinaku
- pół główki czosnku
- nieduża cebula
- 2 jajka,
- sól, pieprz
- parmezam do posypania
Szpinak przyrządzam według przepisu Ani. Nie znam lepszej receptury.
Kaszę jaglaną prażę na suchej patelni przez kilka minut, potrząsając ją, aż ziarna kaszy zmatowieją i leciutko się zarumienią. Bardzo leciutko, trzeba pilnować. Następnie płuczę kaszę na sitku, przelewając dużą ilością wody. Opłukaną kaszę wsypuję do garnka z wodą (2 szklanki wody na szklankę kaszy) i gotuję mieszając, aż kasza wchłonie całą wodę. Wtedy wyłączam gaz i zostawiam ją pod przykryciem na kilka minut.
Kiedy kasza przestygnie, dodaję do niej szpinak, sól i pieprz oraz roztrzepane jajka. Dokładnie mieszam masę drewnianą łyżką, nakładam do silikonowych foremek (ok. 12) albo wykładam całą masę do formy na tartę wysmarowanej masłem.
Piekę 25 minut w temp. 180 stopni, ciepłe posypuję parmezanem i z powrotem wkładam do pieca, żeby ser się lekko przytopił.
Doskonałe na ciepło i na zimno.
W jakiej temperaturze pieczesz- bo brzmi i wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuń180 stopni, już dopisuję do przepisu.
UsuńCiekawy przepis, babeczki bardzo fajnie wyglądają.:)
OdpowiedzUsuńNo chyba się skuszę, a raczej na pewno!
OdpowiedzUsuń;)
Czy można dodać szpinak mrożony?
OdpowiedzUsuńPewnie, byle odciśnięty z wody.
Usuń