niedziela, 1 grudnia 2013

Rolada bezowa


Uwielbiam rolady. Biszkoptowe z kremem robię dość często i, chociaż czasami nie zwiną się idealnie, to zawsze doskonale smakują. Ale że bezy robię chyba jeszcze częściej, więc wreszcie przyszła pora na roladę bezową.

Jeśli, tak jak w tym przepisie, zrobicie ją z nadzieniem żurawinowym, to będzie idealna na święta. Dżem oczywiście można przygotować dużo wcześniej, a sama rolada zajmuje naprawdę niewiele czasu, więc można ją robić w ostatniej chwili. 



Przepis z BBC Good Food.


Anka



Składniki:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • ewentualnie: łyżeczka soku z cytryny
  • 300 g świeżej żurawiny
  • sok z dwóch pomarańczy
  • ok. 100 g cukru (lub więcej, trzeba próbować)
  • kawałek cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej zmieszana z odrobiną zimnej wody
  • ok. 300 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Białka ubijam, gdy już będą lekko sztywne, dodaję stopniowo cukier, cały czas miksując. Ważne, by nie wsypywać całego cukru na raz, żeby piana wyszła sztywna i lśniąca. Na koniec dodaję sok z cytryny (jeśli dodaję, bo nie zawsze to robię).

Na dużej, płaskiej blasze rozkładam papier do pieczenie, na to wykładam cienką warstwę piany tworząc prostokąt, wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Wyjmuję i studzę.

Teraz żurawina. Wkładam wszystkie składniki oprócz mąki ziemniaczanej do garnka, gotuję około 15-20 minut. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną zmieszaną z wodą, żeby zagęścić, zagotowuję. Studzę, nie zapominam o wyjęciu cynamonu. Przygotowanej w tej sposób żurawiny z pewnością trochę zostanie - jest super do placków, naleśników, czy po prostu kanapek.

Ubijam śmietankę na sztywno, na koniec dodaję cukier puder.

I wreszcie ostatnie zadanie, czyli zwinięcie rolady. Rozkładam na przykład duży kawałek papieru do pieczenia, wysypuję cukrem pudrem (nie uważam, żeby to było konieczne) i ostrożnie przekładam bezowe ciasto. Rozsmarowuję bitą śmietanę zostawiając wolne brzegi, na to nakładam dżem żurawinowy i delikatnie zwijam roladę.

6 komentarzy:

  1. ale czy ta beza się nie pokruszy ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wlaśnie nie! :) Zwija się bez problemów. Tę bezę piecze się krótko (u mnie 20 minut) i nie zdąży całkiem wyschnąć.

      Usuń
  2. Wygląda bajecznie! Robiłam kiedyś roladę bezową i smakowała obłędnie, koniecznie muszę wypróbować wersję z żurawiną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedy ja się skuszę na zrobienie własnej rolady?

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko! Ślinka aż cieknie... :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */