niedziela, 3 marca 2013

Sałatka z mango i pieczonym schabem



Na niebie słońce, w powietrzu czuć wiosnę, a w lodowce całkowicie zimowy pieczony schab. Postanowiłam wrzucić go do sałatki. A że na półmisku leżało okazyjnie kupione mango, to z pomysłem nie miałam żadnego problemu. Słodko-ostry sos z limonkowym akcentem dopełnił dzieła.

Odnośnie składników: sałata o tej porze roku jaka jest każdy widzi, więc wzięłam foliową torbę pełną mieszanych sałat. Jeśli chodzi o orzechy, to planowałam piniowe, ale w warzywniaku były orzechy nerkowca. Sałatki zawsze tak robię: mieszam to, co akurat mi wpadnie w ręce.

Anka

Składniki:

  • sałata (mieszanka sałat lub np. roszponka)
  • 1 dojrzałe mango
  • kilka plastrów pieczonego schabu
  • 1 mały ogórek (lub połowa dużego)
  • garść orzeszków pinii lub nerkowca

dressing:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z limonki (cytryny)
  • musztarda
  • miód
  • sól i pieprz
  • chili


Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowuję sos. Do miseczki wlewam sok z limonki, dodaję sól, pieprz, odrobinę chili, musztardę i miód, wszystko dokładnie mieszam. Wlewam stopniowo oliwę i ubijam rózgą.
Na suchej patelni podprażam orzechy.

Na talerzu lub półmisku rozkładam sałatę. Ogórek i mango obieram, kroję w kostkę. Plastry schabu kroję na spore paski. Wszystko wrzucam na talerz. Polewam dressingiem i posypuję orzechami.

4 komentarze:

  1. Sałatki sa bardzo pożywne i zdrowe zwłaszcza kiedy są takie kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i super pomysł,bardzo lubimy sałatki/surówki,więc ten przepis z pewnością wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie sałatki! Sama świeżość :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */