czwartek, 23 lutego 2012

Pasta z sera pleśniowego z anchois i migdałami


Jakiś czas temu Znajoma postanowiła porozpieszczać nas kulinarnie. Nie będę się rozpisywać na temat obiadu (który błyskawicznie zniknął z talerzy), ale skupię się na przystawce w postaci pasty z sera pleśniowego z anchois i migdałami. Żeby było jeszcze lepiej, na stole pojawił się domowy chleb na zakwasie. Od razu wiedziałam, że będę chciała odtworzyć ten smak.
Wypróbowałam różne wersje. Mi najbardziej smakuje z oliwą, ale z dodatkiem majonezu trochę lepiej wygląda ;)

I jeszcze krótka informacja. U mnie w lodówce pojawił się niedawno żytni zakwas i mam już za sobą pierwsze (udane!) eksperymenty z prawdziwym chlebem, co z pewnością opiszę na blogu.

Anka


Składniki:
  • ok. 50 g sera z błękitną pleśnią (lub innego)
  • ok. 2 łyżek mielonych migdałów
  • 2-3 fileciki anchois
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ok. 2 łyżek oliwy lub 1 łyżka majonezu lub 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sok z cytryny
  • ewentualnie: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Miksuję czosnek z migdałami, anchois i serem pleśniowym. Doprawiam odrobiną soku z cytryny i ewentualnie pieprzem (soli już nie trzeba, chyba że ktoś bardzo potrzebuje). Dodaję oliwę lub majonez lub śmietanę i mieszam.

Może jeszcze się przyznam, że niczego dokładnie nie odmierzałam, bo taką pastę i tak trzeba doprawiać według własnych upodobań. Można dać więcej anchois, więcej migdałów (albo nie dawać wcale) lub zrezygnować z czosnku, jeśli akurat nie mamy ochoty.

4 komentarze:

  1. ciekawe połączenie smaków, zwłaszcza te migdały i ser pleśniowy razem,
    pozdrawiam cieplutko,
    Szana-Banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi wspaniale smakowac... Wyprobuje przy najblizszej okazji!

    OdpowiedzUsuń
  3. Boże, toż to bomba smaków i aromatów!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */