wtorek, 7 czerwca 2011

Francuskie ciastka z kremem z truskawkami


Co prawda jestem zadeklarowaną miłośniczką bitej śmietany z mascarpone, ale przecież nie mogę zawsze tak samo przygotowywać deserów z kremem. Tym razem wymyśliłam sobie, że mascarpone podmienię na kremowy serek (na przykład Philadelphia, Bieluch). Takie połączenie ma w sobie więcej charakteru i świetnie pasuje do świeżych truskawek.

Do tego gotowe ciasto francuskie, bo nie miałam czasu ani ochoty na zagniatanie i pieczenie kruchego (chociaż osobiście zdecydowanie wolę własne kruche od kupowanego francuskiego).

Żeby ciastka nie wyszły zbyt wysokie (bo i tak są spore), nie nakładałam jednego na drugie, ale każde rozdzielałam delikatnie na dwie warstwy. W przypadku ciasta francuskiego nie stanowi to problemu, bo się pięknie listkuje.

Dodałam dwie łyżki cukru i mi to w zupełności wystarczyło, a nie były to zbyt czubate łyżki, ale jak zawsze po prostu sprawdźcie i skorygujcie według swoich upodobań.

Anka


Składniki:
  • 4 prostokąty gotowego ciasta francuskiego (wzięłam mrożone Frosty, wymiary ok. 10x20 cm)
  • 100 g kremowego serka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 400 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru (lub więcej)

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie kroję na niewielkie kwadraty, lekko rozmrażam, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 15 minut (aż się zezłoci).

Truskawki odszypułkowuję, myję, dokładnie osuszam i kroję na kawałki. Odkładam kilka całych sztuk do ozdoby.

Ubijam śmietankę. W misce ucieram serek z cukrem pudrem, dodaję śmietankę i sprawdzam, czy jest wystarczająco słodkie. Wszystko mieszam z pokrojonymi truskawkami.

Upieczone ciastka delikatnie rozdzielam. Nakładam łyżkę masy śmietanowej na dolną cześć ciastka i przykrywam górną.

Posypuję cukrem pudrem i dekoruję połową truskawki.

Niestety, taki deser nie postoi zbył długo, lepiej zjeść go od razu, ale też nie ma obawy, by musiał czekać na amatorów.

6 komentarzy:

  1. Podoba mi się taki deserek:))

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda, tak delikatnie :) truskaweczki na górze, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. o rety, jakie cudeńka!
    oczarowały mnie. od pierwszego ujrzenia!

    OdpowiedzUsuń
  4. prześliczne, takie delikatne sie wydaja, jak truskawkowa chumrka.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja jednym z pewnością bym nie poprzestała :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */