poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Bułeczki drożdżowe na jogurcie

Obiecałam dzieciom kakao na kolację.

Tu wyjaśnienie: kakao jest wydarzeniem, ponieważ robimy je wyłącznie w sposób klasyczny, ale za to niezwykle rzadko.

Wyjątkowy napój wymaga wyjątkowego posiłku, więc postanowiłam upiec do tego jakieś bułeczki. Oczywiście najpierw planowałam znane nam już dobrze bułeczki drożdżowe, które naprawdę są przepyszne, ale krótka inspekcja lodówki wykazała, że jogurt naturalny niedługo zakończy swój żywot.

Poszperałam więc w niezawodnych przepisach na stronach Moich Wypieków i znalazłam bułeczki jogurtowe. Bardzo je polecam, są mięciutkie i delikatne, idealnie pasowały do naszego kakao.

Anka



Składniki:
(na około 15 bułeczek)
  • ½ kg mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 120 ml mleka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 60 g masła

Sposób przygotowania:

Drożdże rozcieram z cukrem, mieszam z połową mleka i 1-2 łyżkami mąki. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na kwadrans aż rozczyn ruszy.

Mąkę przesiewam, mieszam z solą. Robię dołek i wlewam resztę mleka, jogurt, roztopione masło, rozczyn oraz dodaję jajko. Zagniatam ciasto (bardzo przydają się wszelkiej maści roboty kuchenne, cały czas używam mojego zwykłego miksera ze spiralnymi mieszadłami).

Wkładam ciasto do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Ciasto ma podwoić objętość.

Przebijam ciasto pięścią, bardzo krótko zagniatam i formuję bułeczki. Kładę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i znowu odstawiam na około 20-30 minut. Przykrywam ściereczką.

Piekę w temperaturze 200 stopni około 25 minut (Wam być może zajmie to mniej czasu).

6 komentarzy:

  1. Też je niedawno robiłam:) Są pyszne:) Twoje wyglądają pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułeczki na jogurcie kiedys robiłam, to pyszna sprawa. Takie mieciutkie i pachnace :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. no właśnie... co zrobić, żeby były mięciutkie? robiłam wszystko według przepisu, ciasto ładnie wyrosło, ale po włożeniu do piekarnika skórka zrobiła się chrupiąca, a bułeczki mało puszyste...

    OdpowiedzUsuń
  4. ->judik1119: Pyszne i mięciutkie, zgadzam się z Wami całkowicie :)

    ->Anonimowy: A może te 200 stopni to za dużo w Twoim piekarniku? U mnie skórka zupełnie się nie spiekła, była raczej miękka. I jeszcze dla puszystości bardzo ważny jest drugi etap wyrastania, może je trochę dłużej potrzymać przed włożeniem do piekarnika?
    Tak czy inaczej: szkoda :(

    Znalazłam jeszcze taki link:
    http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=77
    Jest dużo o problemach z ciastem drożdżowym, może się przyda.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super bułeczki naprawdę POLECAM.
    Nie wysychają nawet po 3 godzinach i łatwe do zrobienia.
    Ciasto ładnie wyrasta :).
    A bułeczki wychodzą puszyste,smaczne z delikatną skórką i mięciutkie :))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne mieciutkie znakomite tylko raz je robiłam i sie spaliły
    Baaardzo pyszne wegielki

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */