poniedziałek, 25 października 2010

Pajączek

Chore dzieci plączą mi się po domu, nic więc dziwnego, że zanim wrzucę przepis na dżem, sezon na śliwki w zasadzie już się skończy (co prawda w tym roku nie było klęski urodzaju, ale prawie zapomniałam o tym dżemie). Dlatego dopóki pamiętam podaję przepis, a właściwie pomysł, na podanie faszerowanych jajek, bo przecież jajka możecie zrobić w dowolny sposób. Ważne co znajdzie się na wierzchu.

Większość przekąsek na Halloween, które znalazłam jest słodka. Dlatego bardzo spodobały mi się poniższe pająki (niech mi anglojęzyczna autorka bloga wybaczy, bo znowu nie zapisałam strony). Pomysł by ułożyć je z czarnych oliwek jest genialny w swojej prostocie. Sami zobaczcie.

Anka


Składniki:
  • 4 jajka na twardo
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • musztarda lub chrzan
  • kilka czarnych oliwek

Sposób przygotowania:

Jajka kroję na pół, wyjmuję żółtka. Rozgniatam widelcem i mieszam z majonezem, solą i pieprzem. Dodaję łyżeczkę musztardy lub chrzanu i dokładnie mieszam. Masa powinna być dość gładka. Majonez można zostawić bez dodatków, jeśli dzieci nie będą jadły, ale moje lubią musztardę.

Białka układam na półmisku, napełniam masą.

Oliwki dokładnie odsączam z zalewy. Kroję wzdłuż na pół i układam korpus pająka. Połówki oliwek kroję na kawałeczki i układam nogi.

8 komentarzy:

  1. cudne! :) takie banalne a efekt świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł. na początku nie wiedziałam za bardzo z czego są zrobione- a tu takie zaskoczenie- proste i efektowne;)
    aż strach się bać

    OdpowiedzUsuń
  3. sliczny pajaczek:) wyglada extra:)

    OdpowiedzUsuń
  4. w sam raz na kęs :) posmakowałby mi taki pajączek

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki :) Bardzo lubię takie proste pomysły, bo na bardziej skomplikowane brak mi cierpliwości :)
    Za to teraz Jagoda ogląda ze mną zdjęcia i chce sama robić następne pajączki.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */