niedziela, 29 sierpnia 2010

Krem cytrynowy

Ten przepis jest genialny w swojej prostocie. Żadnej żelatyny (którą stosuję od czasu do czasu, ale jestem do niej uprzedzona), tylko śmietanka, cukier i cytryny, a w efekcie otrzymuje się wspaniały, delikatny i odświeżająco cytrynowy krem.

Naprawdę fantastyczny pomysł na deser o każdej porze roku. Zachęcam jednak do przygotowania jak najszybciej, bo to już ostatni dzwonek na maliny, jagody czy borówki. Owoce można przesmażyć z odrobiną cukru (mrożone będą w sam raz), ale świeże też będą doskonale pasowały.

Przepis pochodzi z tej strony.




Składniki:

500 ml śmietanki 30%
4 cytryny
200 g cukru pudru

do podania: maliny, jagody, jeżyny, borówki, truskawki…

[Listonic]

Sposób przygotowania:

Cytryny dokładnie szoruję i sparzam wrzątkiem. Ścieram skórkę i wyciskam sok.

Śmietankę wlewam do rondelka z grubym dnem i podgrzewam. Gdy się zagotuje, dosypuję cukier, dokładnie mieszam i gotuję na małym ogniu przez 2-3 minuty. Nie zapominam o mieszaniu.

Dodaję sok i skórkę z cytryn, gotuję jeszcze minutkę.

Przecedzam krem przez sitko i rozlewam do pucharków, odstawiam do wystudzenia, a potem schładzam przez kilka godzin w lodówce.

16 komentarzy:

  1. u mnie sezon malinowy w pełni więc taki deser jak najbardziej byłby wskazany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcie! Takie małe kochane łapki:) A krem na pewno pysznie smakuje czy z owocami czy bez :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudny! ja osobiście od żelatyny trzymam sie z daleka :P

    OdpowiedzUsuń
  4. kiedyś robiłam krem cytrynowy jest pyszny!!!
    bardzo fajne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zdjęcie cudowne! te rączki, takie malutkie, pulchniutkie paluszki...
    i krem jaki prosty, a jaki szykowny ;] mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie lekko.
    Idealny na rozświetlenie ostatnich, szarych, dni lata...

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. szkoda że moja córcia nie lubi bitej śmietany i owoców bo bym jej od razu coś takiego zrobiła

    OdpowiedzUsuń
  8. jakie urocze, małe łapki na zdjęciu :)) Zapewne sprawnie wyjadały deserek z pucharków :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie, na pewno wypróbuje dzieciaczki będą wniebowzięte bo też stronię od żelatyny.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach, jak on apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobiłam i mi nie stęzał, był płynny jak smietana , szkoda Asia

    OdpowiedzUsuń
  12. Ojej! Może za mało było cukru i soku z cytryny w stosunku do śmietany? Bo to właśnie sok z cytryny w połączeniu z cukrem powoduje, że krem tężeje.
    Szkoda :(

    OdpowiedzUsuń
  13. Męczy mnie sprawa tego kremu. Myślę, że bezpieczniej będzie wziąć 250 g cukru pudru i pięć cytryn.

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam , mam jedno pytanko czy jak już zrobiłam krem cytrynowy ale bez śmietanki to czy po wystudzeniu mogę dodać śmietanki 30% i ponownie zagotować ??? Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że nie odpowiedziałam od razu, teraz pewnie jest po ptakach. W dodatku wcale nie mam pewności, powinno się chyba ściąć. Napisz, proszę, czy się udało.

      Usuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */