niedziela, 15 listopada 2009

Zupa krem porowo-ziemniaczana

Delikatna, kremowa, banalnie prosta do zrobienia – to chyba najlepszy opis tej zupy. Ziemniaków jest tu sporo, więc wychodzi naprawdę gęsta i grzanki pięknie utrzymują się na powierzchni.



Składniki:

3 pory (tylko białe części)
5-6 średnich ziemniaków
¾ l bulionu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa lub majeranek
siekana natka pietruszki
masło do smażenia
dodatki: podsmażony na chrupko boczek, grzanki

Sposób przygotowania:

Pory myję, kroję na plasterki i podsmażam na maśle. Obieram ziemniaki, kroję w kostkę i wrzucam razem z porami do gotującego się bulionu. Gotuję, aż ziemniaki będą miękkie, dokładnie miksuję i doprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową.

Podaję z grzankami i posypuję natką pietruszki.
Ponieważ zupa jest bardzo delikatna w smaku można ją ożywić kawałeczkami podsmażonego na chrupko boczku, ale niekoniecznie.

2 komentarze:

  1. Właśnie zrobiłam - zupa wyszła przepyszna. Dodałam wprawdzie jeszcze łyżkę kwaśnej smietany, bo mi została z innego przepisu i żal było wyrzucać,ale ze śmietaną czy bez,to fantastyczny przepis, bo dziecinnie prosty, a zarazem smaczny. Takie przepisy uwielbiam najbardziej :) dzięki za fajną stronę. Hanka

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznego!
    Polecamy się na przyszłość :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */