niedziela, 15 listopada 2009

Tarta z dynią i cynamonem

Biję się w piersi: dyni nie doceniałam przez całe lata. Kojarzyła mi się z głównie z “dynianką”, jadaną u babci zupą pamiętającą czasy dzieciństwa mojej mamy. Z obrzydzeniem na twarzy grzebałam łyżką w talerzu z rozcieńczoną mlekiem dyniową paćką o słodkawym smaku. Całkiem niedawno odkryłam zupełnie inna twarz tego warzywa. Na przykład taką, jak w przepisie Philippe'a Delacourcelle'a z książki “Kuchnia z bukietem przypraw”.

Składniki:

800 g dyni, obranej i bez pestek
1 cytryna
50 g posiekanych migdałów
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
1 żółtko
250 ml śmietanki 30%
100 g masła
225 g mąki
100 g cukru

Sposób przygotowania:

Miąższ dyni gotuję na parze do miękkości, odcedzam na durszlaku. Zostawiam do odsączenia na kilka godzin lub na całą noc.

Do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję żółtko, szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło. Siekam łopatką. Skórkę cytryny ścieram na tarce, wyciskam sok z owocu i dodaję do ciasta jedno i drugie. Łagodnie ugniatam ciasto, formując kulę. Zawijam w wilgotną ściereczkę i wkładam na 2 godz. do lodówki.

Nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowuję i wykładam nim natłuszczoną formę o średnicy 26 cm. Wstawiam na 10 min. do lodówki. Po wyjęciu nakłuwam ciasto widelcem, wsuwam formę do gorącego piekarnika. Piekę 15 minut.

Miąższ dyni wkładam do naczynia miksera, dodaję śmietankę, całe jajka, cukier i cynamon. Miksuję 15 sekund i nakładam na podpieczone ciasto w formie. Posypuję posiekanymi migdałami. Ponownie wkładam do piekarnika, piekę 45 min. Podaję lekko ciepłe.

2 komentarze:

  1. Jestem na etapie wypróbowywania różnych zup z dyni i dyni w occie. Ale tarta musi być wyjątkowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest wyjątkowa. Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */