piątek, 13 listopada 2009

Pulpety w sosie piwnym

Danie mięsne, treściwe, aromatyczne. Smakowita alternatywa dla nieśmiertelnych mielonych.

Składniki:
(na 4 osoby)

0,5 kg mięsa mielonego
czerstwa bułka
2 cebule
1 jajko
szczypta gałki muszkatołowej
0,5 szklanki piwa
2 szklanki bulionu
1 łyżka śmietany
1 nieduża marchewka
1 łodyga selera naciowego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
0,5 łyżeczki musztardy
0,5 łyżki miodu
pęczek pietruszki
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bułkę moczę w mleku, cebulę drobno siekam. Natkę pietruszki myję i siekam drobniutko, połowę dodaję do mięsa. Wbijam jajko, dodaję odciśniętą bułkę, połowę posiekanej cebuli, solę, doprawiam pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszam dokładnie i odstawiam na pół godziny.

Marchew ścieram na tarce, a łodygę selera drobno siekam. Cebulę podsmażam na maśle, aż będzie szklista, wsypuję mąkę, zasmażam razem. Zasmażkę rozprowadziam bulionem i piwem, zagotowuję. Dodaję marchew i seler, gotuję powoli 10 minut. Na końcu do sosu dodaję śmietanę, musztardę i natkę oraz miód do smaku.

Z mięsa formuję niewielkie klopsy, wkładam do sosu, gotuję ok. 15 minut. Podaję z kaszą i dowolną surówką.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */