poniedziałek, 23 listopada 2009

Kurczak z rosołu z warzywami

Nie lubię mięsa z rosołu. Nic na to nie poradzę, ale wygotowane kawałki kurczaka nie wzbudzają mojego entuzjazmu. W rosole toleruję wyłącznie makaron i natkę pietruszki, ewentualnie marchewkę.

Jeszcze bardziej natomiast nie lubię, gdy mi się jedzenie marnuje, a że rosół, znany ze swoich leczniczych właściwości, w sezonie jesienno-zimowym robię całkiem często, to musiałam wymyślić jakiś sposób na wykorzystanie zalegającego mięsiwa.

Przepis okazał się nie tylko prosty, ale i bardzo smaczny, a mój czteroletni syn, wielbiciel wszelkich mieszanek mięsno-warzywnych, zajada się tym z wielkim upodobaniem.


 


Składniki:
(2-4 porcje)

½ kg drobiowego mięsa z rosołu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2-3 marchewki
1 papryka czerwona lub żółta
czerwona fasola w puszce
fasolka szparagowa w puszce
natka pietruszki
pieprz, sól
oliwa lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Myślę, że jak wszystkie smażone warzywa, danie byłoby dużo lepsze, gdyby robić je w woku. Niestety, moja kuchnia nie jest z gumy i następnego wielkiego naczynia już nie zmieszczę, więc musi mi wystarczyć duża patelnia.

Zaczynam od cebuli, ciacham dość drobno i wrzucam na rozgrzany tłuszcz, żeby się zezłociła.

Dodaję czosnek pokrojony na plasterki (jeśli ktoś woli bardziej aromatycznie to można przecisnąć przez praskę), marchewkę w słupkach i paprykę w kawałkach o dowolnym kształcie. Smażę wszystko na dość mocnym ogniu przez kilka minut. Potem dorzucam mięso pokrojone w kostkę i odsączone fasolki. Posypuję wszystko obficie natką pietruszki i duszę przez kilka minut. Pod koniec dodaję sól i pieprz, chociaż jeśli ktoś ma problem z nadciśnieniem, to akurat to danie doskonale obędzie się bez przyprawiania.

Najlepsze z ryżem.

2 komentarze:

  1. Wypróbowałam. Bardzo smaczne :). Polecam wszystkim smakoszom ryżowo-warzywnych dań!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chochelki niezmiennie bardzo się cieszą, gdy nasze dania smakują :) Polecamy się na przyszłość.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */