czwartek, 12 listopada 2009

Kacze udka w imbirze z pomarańczami

Kaczka doskonale smakuje, gdy nadać jej słodki akcent. Tutaj połączenie soczystego mięsa z imbirem i pomarańczą jest strzałem w dziesiątkę. Polecam serdecznie.


Składniki:
(na 2 osoby)

2 kacze udka
łyżeczka mielonego imbiru
2 kawałki świeżego imbiru (każdy po 3 cm)
połówka dużej pomarańczy
sól

Sposób przygotowania:

Udka natrzeć solą i imbirem, odłożyć do lodówki na 1-2 godziny.

Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą, pokroić razem ze skórką w niewielkie cząstki. Imbir dobrze umyć, nie obierać.

Mięso włożyć do brytfanki, podlać połową szklanki wody, wrzucić świeży imbir i pomarańcze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec 120-150 minut, w trakcie pieczenia polewać sosem spod mięsa.

Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z selera i marchewki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */