![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3hPpCAzXLXBIHEFilh7LhO8ycXtaAwOfadZ3B3ypcSi0ebkgvy-HlMzrw9fl6eYcbjMk9G03NaSEg8K1o5qQgENCPOMRZgEQs8H3iHnycaD-uCGaPNGdvaLerhvF9KgYJSAXOiias7is/s400/kaczka.jpg)
Składniki:
(na 2 osoby)
2 kacze udka
łyżeczka mielonego imbiru
2 kawałki świeżego imbiru (każdy po 3 cm)
połówka dużej pomarańczy
sól
Sposób przygotowania:
Udka natrzeć solą i imbirem, odłożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą, pokroić razem ze skórką w niewielkie cząstki. Imbir dobrze umyć, nie obierać.
Mięso włożyć do brytfanki, podlać połową szklanki wody, wrzucić świeży imbir i pomarańcze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec 120-150 minut, w trakcie pieczenia polewać sosem spod mięsa.
Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z selera i marchewki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz