![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhm188xgNXO0BO2PgxZYr7JOJVPdwW4CsyUsogSz6ueaIP0ixptbZ44esTDN93c8fmXV7W-hHG_bg7LQEbmhyYDtnHPiU9eb_vH9ipEijmjzof-wLkUWffq5nSVvpWP_C_y2YDBAWRL-MY/s400/rabarb.jpg)
Składniki na 12 porcji:
Ciasto:
50 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
2 łyżki stopionego masła lub oleju
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
3 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
2 krótkie łodygi rabarbaru lub 1 długa
Kruszonka:
125 g masła
125 g mąki
175 g cukru
60 g mielonych migdałów
Sposób przygotowania:
W misce zasypać drożdże cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier waniliowy i sól. Wszystkie składniki wymieszać łopatką. Wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać ciasto dokładnie łopatką aż będzie odstawało od brzegów miski, posypać je po wierzchu mąką, uformować w misce kulę.
Do większej miski lub zlewu nalać dobrze ciepłej wody, ale nie gorącej. Wstawić miskę do wody, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny.
Kiedy ilość ciasta podwoi się wyjąć na stolnicę i lekko zarobić. Przełożyć ciasto do przygotowanej blaszki wyłożónej papierem do pieczenia, zostawić do wyrośnięcia.
Rabarbar opłukać, obrać i pokroić w nieduże kawałki. Rozłożyć je na wyrośniętym cieście, lekko wciskając
Składniki na kruszonkę posiekać, szybko zagnieść. Drobne kawałki rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 50 minut.
nie widze w przepisie oleju...:(
OdpowiedzUsuńZaiste, drobna pomyłka: do ciasta można dodać albo olej, albo stopione masło :-)
OdpowiedzUsuń