czwartek, 12 listopada 2009

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z domem, dzieciństwem, babcią. Kiedy wyrastało, trzeba było chodzić na paluszkach, żeby nie opadło. Kiedy było w piecu, cały dom wypełniał się jego zapachem. Zawsze słyszałam, że ciasto drożdżowe świadczy o umiejętnościach gospodyni. Brzmi ambitnie, prawda? Spróbujcie je upiec według poniższego przepisu - na pewno się uda. Porcja na blachę 23x23 cm.


Składniki na 12 porcji:

Ciasto:
50 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
2 łyżki stopionego masła lub oleju
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
3 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli

2 krótkie łodygi rabarbaru lub 1 długa

Kruszonka:
125 g masła
125 g mąki
175 g cukru
60 g mielonych migdałów

Sposób przygotowania:

W misce zasypać drożdże cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier waniliowy i sól. Wszystkie składniki wymieszać łopatką. Wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać ciasto dokładnie łopatką aż będzie odstawało od brzegów miski, posypać je po wierzchu mąką, uformować w misce kulę.

Do większej miski lub zlewu nalać dobrze ciepłej wody, ale nie gorącej. Wstawić miskę do wody, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny.

Kiedy ilość ciasta podwoi się wyjąć na stolnicę i lekko zarobić. Przełożyć ciasto do przygotowanej blaszki wyłożónej papierem do pieczenia, zostawić do wyrośnięcia.

Rabarbar opłukać, obrać i pokroić w nieduże kawałki. Rozłożyć je na wyrośniętym cieście, lekko wciskając

Składniki na kruszonkę posiekać, szybko zagnieść. Drobne kawałki rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 50 minut.

2 komentarze:

  1. nie widze w przepisie oleju...:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaiste, drobna pomyłka: do ciasta można dodać albo olej, albo stopione masło :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */