Chuda
Składniki:
- 250 g gotowanych ziemniaków
- 250 g miodu
- 150 g cukru
- 125 g masłą
- 450 g mąki
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
Miód wlewam do garnka, podgrzewam i wyspuję cukier, mieszam, podgrzewam, a kiedy cukier nieco się rozpuścić, dodaję masło. Mieszam do połączenia składników, odstawiam, by przestygło.
Ugotowane ziemniaki miksuję na gładką masę, odstawiam do wystygnięcia.
Wszystkie składniki zagniatam razem, możan to robić ręcznie, można maszynowo. Ciasto ma być jednolite, gładkie. Moje wyszło idealne: nie kleiło się, nie wymagało podsypywania mąką - jak ciastolina.
Porcje ciasta rozwałkowuję grubo, ponad 0,5 cm. Wykrawam kształty foramkami, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2-3 cm. Piekę w temperaturze 160 stopni ok. 15 minut.
Dzięki wielkie za przepis :)
OdpowiedzUsuńSprawy z ZUS adwokat