środa, 7 września 2016

Kasza jaglana ze świeżymi pomidorami do pracy

To jest trzy tysiące pięćset osiemnasty w Internecie przepis na kaszę jaglaną. Poprawka: na PYSZNĄ kaszę jaglaną. Można ja przyrządzić rano, zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy, szkoły, na wycieczkę. Warto pamiętać o widelcu, bo kiepsko je się rękami (oczywiście dla chcącego nic trudnego). Zawiera same pyszne składniki: prażoną kaszę o lekko orzechowym smaku, migdały, świeże, pachnące końcówką lata pomidory, olej lniany i prażone pestki dyni. I uwielbia ją nawet mój mąż, który do tej pory twierdził, że jak kasza, to tylko pęczak. 

Chuda


Składniki:
  • 1 filiżanka suchej kaszy jaglanej
  • 2 filiżanki wody
  • 2 duże pomidory obrane ze skórki (niekoniecznie obrane)
  • 2 łyżki mielonych migdałów (mogę być też posiekane)
  • garść uprażonych pestek dyni
  • olej lniany
Sposób przygotowania:

Suchą kaszę jaglaną wsypuje na patelnię i prażę przez kilka minut, do lekkiego zbrązowienia. Po ostygnięciu płucze dokładnie na sicie. Do garnka wlewam dwie filiżanki wody, od razu, nie czekając na zagotowanie się wody, wsypuję kaszę i gotuję do całkowitego wchłonięcia wody, ok. 10 minut. Trzeba mieszać, żeby się nie przypaliła. Kiedy w garnku mam gęstą kaszę bez wody, wyłączam gaz i nakrywam garnek pokrywką. Gdy mam więcej czasu, wsadzam garnek owinięty ręcznikiem i kocem pod pierzynę, ale zwykle odstawiam zakryty garnek na kilkanaście minut.

Ugotowaną kaszę przekładam do dwóch pojemników, do każdego wsypuje łyżkę mielonych migdałów, pokrojony w kostkę pomidor, polewam olejem lnianym, mieszam i na końcu posypuję uprażonymi pestkami dyni.

Pyyychota!

7 komentarzy:

  1. Zbieram własnie przepisy na dania, które mozna zabrać do pracy :) A jak myslisz dałoby się zrobić to samo z kuskusem? Wtedy to już całkiem błyskawiczna przekąska... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można ugotować jaglankę wieczorem :)

      Usuń
  2. Myślę, że na pewno, tylko wydaje mi się, że kasza jaglana jest o niebo zdrowsza od kuskusu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuję tego i tego, właśnie odkryłam zasoby jaglanki w szafce :)

      Usuń
  3. żadnej soli, ani do gotowania, ani do sałatki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie solę, nie widze takiej potrzeby, ale oczywiście dopraw po swojemu.

      Usuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */