sobota, 5 marca 2016

Ciasto czekoladowe z czerwonym winem

Zobaczyłam zdjęcie na Moich Wypiekach i po prostu musiałam zrobić to ciasto! 

Decyzja okazała się jak najbardziej słuszna, chociaż sugeruję by wziąć zwykłe czerwone wino i nie stosować domieszek Porto - dla mnie aromat takiego wypieku okazał się zbyt intensywny. Natomiast cała reszta towarzystwa pytała, o co mi w ogóle chodzi i jadła. Nic dziwnego, to ciasto ma niesamowitą strukturę. Bardzo polecam.


Anka



Składniki:
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków (dałam trochę mniej)
  • 3/4 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki lub kefiru (miałam maślankę)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam cukier z prawdziwą wanilią)
  • 1 szklanka wytrawnego lub półsłodkiego czerwonego wina
Sposób przygotowania:

W jednej misce mieszam składniki suche (oprócz cukru): przesianą mąkę i kakao (możliwe, że kakao też miałam odrobinę mniej niż w oryginale), sól, proszek do pieczenia, sodę.

W drugiej misce krótko mieszam rózgą: jajka, cukier, olej, ekstrakt (lub cukier z wanilią), maślankę, czerwone wino. Tylko do połączenia składników.

Wsypuję suche do mokrych, znowu krótko mieszamy.

Wlewam ciasto do okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. U mnie pieczenie zajęło dokładnie godzinę - koniecznie sprawdźcie patyczkiem.

Na wierzch wrzuciłam po prostu polewę z gorzkiej czekolady. Ale całkowicie zgadzam się z Dorotą z Moich Wypieków, że ciasto nadaje się, jako podstawa tortu.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Nigdy nie robiłam takiego ciasta. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. :) Ciekawie sie zapowiada.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */