sobota, 26 kwietnia 2014

Ciasteczka herbaciane

Bardzo smaczne ciasteczka z wyraźnym aromatem pomarańczy. Do porannej kawy, popołudniowej herbaty albo na piknik. Praktyczne do zabrania ze sobą, bo są kruche, ale nie rozsypują się.

Chuda



Składniki:
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki czarnej herbaty liściastej (suchej, prosto z paczki)
  • otarta skórka z pomarańczy
Sposób przygotowania:

Pomarańczę myje pod bieżącą wodą, a następnie wkładam do garnuszka i zalewam wrzątkiem na kilka minut. Ścieram z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach.

Masło ucieram z cukrem i jajkiem, dodaję pozostałe składniki. Ucieram w malakserze na gładką masę (Thermomix: 30 s/obr. 5).



Na posypanej mąką desce (bądź innej powierzchni płaskiej) toczę z ciasta wałek, owijam je folią spożywczą (przezroczystą) i wkładam do lodówki na ok. 30 minut, żeby stężało. W mojej lodówce leżało dwa dni, więc stężało naprawdę porządnie.

Ciasto odwijam z folii i kroję je na plasterki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piekę 10-15 minut w temp. 180 stopni C. Mają być delikatnie zarumienione, moje zarumieniły się bardziej niż delikatnie.

6 komentarzy:

  1. Fajne ciasteczka. Ja ciągle planuję herbaciane i jakoś nie mogę planu zrealizować ;).
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A tak w ogóle to dawno Was tu nie było. Mam nadzieję, ze wszystko ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko dobrze, Majanko, po prostu życie pozablogowe mocno się o nas upomina :-)

      Usuń
  3. Mniam, wyglądają bardzo kusząco . Pozdrawiam. Ala

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają jak mini kromeczki razowego pieczywa :)
    cieszymy sie,że wróciłyście na bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawędrowałam, skusiłam się i upiekłam. Rewelacja. Pozwoliłam sobie zrobić Ci reklamę. (Bez kopiowania wpisu)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */