poniedziałek, 11 listopada 2013

Ciasto z masą krówkową



Długi weekend już się kończy, więc przyda się przepis na mało pracochłonne ciasto. W sam raz na jesień i zimę. Mięciutkie, pachnące, z kawałkami orzechów i jabłek. Dodatek masy krówkowej to absolutnie genialny pomysł!

Przepis pochodzi z kalendarza BBC GoodFood. 


Bardzo polecam.

Anka


Składniki:


  • 175 g miękkiego masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 200 g masy krówkowej z puszki
  • 3 jajka
  • 175 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy
  • 1 jabłko
  • 50 orzechów włoskich lub pekanów


Sposób przygotowania:

Przygotowuję formę do pieczenia, u  mnie w sam raz sprawdziła się wąska keksówka. Wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem i wysypuję tartą bułką. Włączam piekarnik – 180 stopni, góra-dół.

Przesiewam mąkę, mieszam z proszkiem do pieczenia.
Połowę orzechów siekam dość drobno, połowę łamię na kawałki.
Masło ucieram z cukrem na gładką masę, dodaję masę krówkową i cukier/ekstrakt waniliowy, ucieram. Cały czas miksując, dodaję kolejno jajka. Wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszam.

Jabłko obieram, połowę kroję w kostkę, połowę na plasterki. Kostkę dodaję do masy razem z posiekanymi orzechami. Nakładam ciasto do formy. Wtykam plastry jabłka i posypuję dużymi kawałkami orzechów.

Wstawiam do piekarnika na godzinę. Mniej więcej w połowie pieczenia przykrywam od góry folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na koniec sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Wyjmuję ciasto z piekarnika, po kilku minutach wyjmuję z blachy i studzę na kratce. Przepis mówił coś o tym, by przekładać ciasto kremem z serka, ale moim zdaniem to zupełnie zbędne. Jest przepyszne.

5 komentarzy:

  1. Chyba się skuszę na to ciasto<3

    OdpowiedzUsuń
  2. A jajko kiedy się dodaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre pytanie!
      Tak mi się właśnie wydawało, że o czymś musiałam zapomnieć :) Dzięki!

      Usuń
  3. A to jest coś w sam raz dla mojego męża! Może mu niespodziankę zrobię :) Akurat puszka masy stoi na półce :):):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam to ciasto , jest pyyyyszne :)) Dziękuję za świetne przepisy i inspiracje
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */