środa, 15 maja 2013

Ciasto z rabarbarem i pomarańczą



Pyszne! I tylko tyle mam na ten temat do powiedzenia.


Przepis z majowego „ BBC GoodFood Magazine”.



Anka




Składniki:
(na tortownicę o średnicy ok. 22 cm)

  • ok. 400 g rabarbaru
  • 50 g brązowego cukru
  • 225 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • otarta skórka i sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 225 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych migdałów

Sposób przygotowania:

Rabarbar kroję na kawałki, wrzucam do miski i zasypuję cukrem (prawie zawsze obieram rabarbar ze skórki). Odstawiam na około pół godziny.

Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję otartą skórkę z pomarańczy i, cały czas ucierając, wbijam kolejno jajka. Potem powoli, wlewam sok z pomarańczy. Tu uważam, żeby masa się nie zwarzyła, można już dodawać po łyżce mąki.

Przesiewam mąkę, mieszam z proszkiem do pieczenia i migdałami. Dodaję do ciasta i mieszam na najniższych obrotach miksera lub łopatką. Na koniec wrzucam rabarbar razem z sokiem (chociaż nie wlałam wszystkiego).

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wylewam masę. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (przepis określał nawet górną granicę pieczenia na godzinę i 15 minut).

Po wyjęciu zostawiam ciasto na jakiś kwadrans w formie, potem studzę na kratce. Posypuję cukrem pudrem dla lepszego wyglądu. W oryginale przed pieczeniem ciasto posypano płatkami migdałów, ale akurat nie miałam.

2 komentarze:

  1. Mmm, uwielbiam połączenie pomarańczy z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, więcej słów nie potrzeba :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */