niedziela, 5 maja 2013

Babka jogurtowa



Zwykła, prosta babka, długo utrzymuje świeżość. We mnie nie wzbudza szczególnych uczuć, ale cała reszta rodziny bardzo ją lubi. W sam raz do popołudniowej herbaty lub kawy.


Anka



Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 400 g mąki
  •  łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 200 g jogurtu naturalnego (wzięłam bałkański)
  • ewentualnie: cukier z prawdziwą wanilią/ekstrakt waniliowy

Sposób przygotowania:

Masło ucieram z cukrem na puch. Dodaję kolejno jajka cały czas ucierając.

Przesiewam mąkę, mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą. Stopniowo dodaję do masy jogurt i mąkę, wszystko mieszam na najwolniejszych obrotach miksera.

Tak jak zwykle przy ciastach ucieranych, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Gdyby masło z jajkami zaczęło się warzyć, można wsypać łyżkę mąki.

Wykładam masę do formy z kominem albo keksówki wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej tartą bułką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 50 minut do godziny. Tu przyznaję, że w 170 stopniach ciasto mi odrobinkę pękło, więc może warto piec w temperaturze 160 stopni.

Do babki można też dodać skórkę otartą z cytryny/pomarańczy.

5 komentarzy:

  1. w sam raz do niedzielnej kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobra babka nie jest zła ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna na niedzielny podwieczorek! :)

    Ze słonecznymi pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubimy takie babki:)
    Eksperymentujemy też dolewając odrobiny np.gorzkiej kawy,dosypując mielonych orzechów.itp.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */