środa, 5 grudnia 2012

Sernik z masą karmelową



Chciałam sobie zrobić coś prostego, żebym się nie musiała napracować i żeby było dobre. I przypomniało mi się, że gdzieś widziałam sernik, w którym do masy serowej była domieszana gotowa masa karmelowa. A że od dawna nie mogłam znaleźć zastosowania dla puszki takiej masy o smaku kakaowym, która cierpliwie czekała w szafce, to od razu wzięłam się do roboty.

Moim zdaniem efekt  jest przedni. Polecam bardzo.

Anka

Składniki:

spód:

  • ok. 250 g ciasteczek Digestive
  • 125 g roztopionego masła

masa serowa:

  • 400 g twarogu, zmielonego
  • 200 g ricotty
  • 75 g cukru pudru (można dać więcej, jeśli ktoś lubi słodsze ciasta)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 300 g gotowej masy karmelowej (u mnie o smaku karmelowym)


Sposób przygotowania:

Uwaga techniczna: wzięłam zwykły, mielony twaróg i zmieszałam z ricottą, ale nie widzę problemu, żeby wziąć tylko zwykły twaróg.

Ciasteczka drobno pokruszyć, wsypać do roztopionego masła i dokładnie wymieszać. Okrągłą formę z wyjmowanym dnem wyłożyć papierem do pieczenia (wzięłam formę o średnicy 26 cm, może być trochę mniejsza). Rozłożyć na dnie formy masę ciasteczkową i wyrównać. Odstawić na jakąś godzinkę, można schłodzić w lodówce.

Twaróg i ricottę krótko zmiksować z cukrem, dodać jajka i łyżkę mąki. Potem dodać krem karmelowy i wszystko dokładnie zmieszać. Wyłożyć masę serową na ciasteczkowy spód.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około godzinę. Dokładnie wystudzić, a potem jeszcze schłodzić w lodówce.

5 komentarzy:

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */