sobota, 1 grudnia 2012

Dżem bananowo-czekoladowy



Szczerze mówiąc miałam już dość szukania kolejnego przepisu na babeczki z bananami (zwłaszcza, że mam w zanadrzu dwa nowe). A skoro sezon sprzyja zastosowaniom czekolady w kuchni, to szybko zmieszałam coś w rodzaju dżemu. Czy też raczej musu.

Taki dżem to żadna nowość, ale warto sobie o nim przypomnieć grudniową porą. A jeśli akurat pod ręką znajdą się wiórki kokosowe i lekko czerstwy chleb, to dzieci na pewno będą zachwycone. Przy czym wycinanie gwiazdek z całą pewnością nie jest konieczne.

Anka

Składniki:

  • ok. 4-5 bardzo dojrzałych bananów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/3-1/2 szklanki cukru (brązowy lub biały, można wziąć więcej)
  • ziarenka z połowy laski wanilii lub np. odrobina cynamonu
  • 100 g gorzkiej czekolady (lub mniej)


Sposób przygotowania:

Krótki wstęp na temat proporcji.
Cukru jak zwykle sypiemy najpierw mało, próbujemy i ewentualnie dodajemy. Ilość cukru zależy przede wszystkim od ilości soku z cytryny, a ja z rozpędu wycisnęłam z połowy.  Natomiast 100 g czekolady na 4-5 bananów to naprawdę sporo, można dać mniej.

Banany obieram, kroję na plasterki wrzucam do garnka z grubym dnem. Dodaję sok z cytryny, ziarenka wanilii i cukier. Stawiam na kuchence i od razu po zagotowaniu zmniejszam ogień, gotuję kilka minut. Miksuję blenderem.

Dodaję połamaną na kawałki czekoladę i mieszam, aż powstanie gładka masa.

Taki ciepły dżem/mus byłby świetny do polania lodów.


4 komentarze:

  1. To jest pyszny dżemik. Do nalesników fajnie smakuje. Ja robię z kardamonem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robiłam dżemik ze śliwek z czekoladą i twarożkiem. Wyszedł super, chociaż śliwki nie należą do moich ulubionych smaków. Dżem z bananów brzmi świetnie, napewno spróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam połączenie banany i czekolada.
    Próbowałaś go może zasłoiczkować?

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy zamiast ciemnej czekolady można dać białą

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */