czwartek, 9 sierpnia 2012

Bakłażany nadziewane kozim serem i suszonymi pomidorami


Rewelacja!

Tyle Wam powiem.
Trochę pozmieniałam składniki, bo nie chciało mi się niczego ważyć, ale przepis cytuję zgodnie z oryginałem.  To znaczy jeśli chodzi o składniki, bo bakłażan upiekłam po przekrojeniu, a nie w całości.
Polecam.

Anka     


Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 120 g koziego sera
  • 2 łyżki posiekanego świeżego oregano
  • 100 g suszonych pomidorów
  • skórka otarta z jednej cytryny (akurat nie miałam)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażany przekrawam na pół, kładę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiam oliwą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na około pół godziny.

W tym czasie siekam niezbyt drobno pomidory (nie osączam ich dokładnie), mieszam w misce razem z pokruszonym serem, oregano i startą skórką z cytryny. Jeśli chodzi o ser, to wzięłam dość miękką roladę, która łatwo się kruszyła.

Z upieczonych bakłażanów wyjmuję miąższ zostawiając około 0,5-1 cm brzegi (w przepisie podali nawet, że dwucentymetrowe). Kroję miąższ na kawałki i dodaję do koziego sera, doprawiam solą i pieprzem, ewentualnie chili. Wszystko mieszam. Połówki bakłażanów posypuję solą, wypełniam nadzieniem, lekko skrapiam po wierzchu oliwą (jak najbardziej może być ta z pomidorów) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Można też piec pod rozgrzanym grillem.

Po upieczeniu posypuję świeżym oregano.

6 komentarzy:

  1. fajne łodeczki :)
    warto usunąć weryfikację obrazkową.

    OdpowiedzUsuń
  2. lubie tak 'nadziane' baklazany! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bakłażany biorę w każdej postaci, te wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */