sobota, 7 lipca 2012

Sałatka z tuńczykiem, fetą i suszonymi pomidorami

Niemiłościwie panująca nam aura jest wymarzona do dwóch rzeczy: do suszenia prania i kiszenia ogórków, toteż głównie suszę i kiszę. Jednak o ile spożywanie małosolnych to sama przyjemność i towarzystwa nie brakuje, o tyle prasowanie odzieży, która w ciągu kilku godzin wyschła na wiór, już taką atrakcją nie jest. A co dopiero mówić o gotowaniu!

Na szczęście istnieją sałatki – lekkie i pożywne, które nie wymagają podgrzewania i są doskonałe na chłodno a nawet na zimno. Tę wymyśliłam na szybko, przeglądając zawartość lodówki i kuchennych szafek. Przetestowałam na Mężu – pełen sukces. Czego i Państwu życzę :-)


Chuda



Składniki dla 2 osób:
  • główka sałaty lub mieszanka sałat z paczki
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • 150 g sera typu feta
  • 1 świeży pomidor średniej wielkości
  • 1-2 jajka ugotowane na twardo
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Sałatę myję, odwirowuję starannie, każdy liść rozrywam na 2-3 kawałki. Tuńczyka dokładnie odcedzam na sitku i rozdrabniam widelcem, pomidory kroję na paski, ser w kostkę.

Do miski wkładam sałatę, dodaję wszystkie skłądniki po kolei, mieszam delikatnie. Na wierzchu układam cząstki pomidora i jajka, całość polewam oliwą.

Nie dodaję soli, bo feta jest bardzo słona.

2 komentarze:

  1. Pyszna sałatka:)
    Ja też kisiłam,ale tylko na małosolne dla siebie:).
    A co do prania to racja- szybko wysycha,ale prasować to już gorzej w takie gorąco no nie?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka idealna na te upały, ja robiłam z jajkiem, ogórkiem kiszonym, papryką, serem żółtym, no i tuńczykiem w kawałku(z lidla bardzo mi smakuje), pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */